Bereid u voor op uw reis

De voorbereiding van uw reis is belangrijker dan ooit. Wij zijn er om u te helpen, zodat u met vertrouwen kunt reizen.

Voor uw reis

Reisadvies, gezondheidsvoorschriften en toegangsvereisten

Bekijk de gezondheidsvoorschriften en de benodigde documenten op de website van de overheid van het land waar u naartoe reist of op KLM’s TravelDoc. Sommige landen laten u niet binnen zonder de juiste aanvullende documenten, gerelateerd aan de uitbraak van het coronavirus. Zorg ervoor dat u de voorwaarden kort voor vertrek controleert.

Check wat van toepassing is op uw reis

Bekijk de website van de overheid: Reizen vanuit Nederland

Bekijk de website van de overheid: Reizen naar Nederland

Coronatest

Sommige landen hebben als toelatingseis dat u verplicht een COVID-19-test ondergaat voor vertrek van uw vlucht. Check aan de hand van uw bestemming of u getest moet worden. Bij KLM Health Services kunt u een COVID-19-NAAT-test laten afnemen op afspraak. Ook kunt u met uw lokale zorgleverancier contact opnemen voor een COVID-19-test. Check altijd de website van de lokale overheid waar u naartoe reist om de exacte voorwaarden van de COVID-19-test te lezen.

Maak een afspraak bij KLM Health Services

Lees meer over testen voor COVID-19

Gezondheidscontrole op Schiphol

Alle passagiers reizend van, naar of via Schiphol moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze vult u automatisch in tijdens het inchecken en hoeft u niet op papier mee te nemen.

Vluchtstatus

U kunt uw vluchtstatus controleren in de flight tracker of in Mijn Reis. Doe dit regelmatig, aangezien vluchten kunnen worden gewijzigd en pushberichten vanwege de grote hoeveelheid met een vertraging kunnen worden verstuurd.

Bereid uw reis voor: mondkapjes verplicht

Aan boord en op de meeste luchthavens, zoals Amsterdam Airport Schiphol, is het verplicht om een mondkapje te dragen. Ook als u een vaccinatie tegen corona heeft gehad of onlangs negatief getest bent op corona. Zonder mondkapje kunnen we u niet aan boord laten. Ook bent u verplicht om een gezichtsmasker te dragen op de luchthaven.

Vereisten

Het mondkapje moet mond en neus bedekken en mag een chirurgisch of een niet-chirurgisch mondkapje zijn. Een sjaal, bandana of col is niet toegestaan. Een geschikt mondkapje moet goed aansluiten op de zijkant van uw gezicht en moet de neus, mond en kin bedekken. Het mondkapje moet bestaan uit ten minste 2 lagen strak geweven stof, zoals katoen of linnen en mag geen uitblaasventiel hebben.

U moet het mondkapje altijd vervangen als deze vochtig of vies is geworden. Een gezichtsmasker is maximaal 3 uur te gebruiken. Daarna moet deze vervangen worden. Zorg er daarom voor dat u voldoende mondkapjes voor de heen- en terugreis bij zich heeft.

Op sommige bestemmingen stellen de lokale autoriteiten andere eisen aan mondkapjes. Vliegt u met KLM, dan ontvangt u in de week voor vertrek een informatieve e-mail met de exacte details over de maatregelen op uw bestemming.

Het dragen van een mondkapje

Zorg ervoor dat bij het opzetten van het masker uw neus, mond en kin volledig bedekt zijn en dat u alleen het elastiek aanraakt. Was voor het opzetten en na het afzetten van een mondkapje altijd uw handen met zeep of gebruik desinfecterende gel. Doe dit ook voordat u eet of drinkt en na toiletgebruik.

Uitzonderingen

Kinderen tot 10 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. 

Als u vanwege medische redenen geen mondkapje kunt dragen, moet u het volgende kunnen laten zien: - Een medisch certificaat dat is ondertekend en gestempeld door uw huisarts. Download het certificaat, print het en laat het ondertekenen en stempelen door uw huisarts. U moet dit certificaat meenemen op uw reis. - Een negatief corona COVID-19-NAAT-testresultaat. De test moet binnen 72 uur voor vertrek zijn afgenomen en u moet het testresultaat geprint meenemen. Als uw terugvlucht binnen 72 uur na de test plaatsvindt, dan hoeft u geen nieuwe test te ondergaan en is 1 test genoeg. Als uw terugvlucht na 72 uur plaatsvindt, dan moet u op uw bestemming nog een COVID-19-NAAT-test ondergaan.

Download het medische certificaat U moet beide originele documenten op papier kunnen laten zien tijdens het inchecken, instappen en ook aan boord. Als u niet beide documenten kunt laten zien, dan kunnen we u helaas niet aan boord laten. Bent u medisch vrijgesteld van het dragen van een mondkapje en bent u in bezit van bovenstaande documenten?Meld dit dan bij een van onze KLM-medewerkers op de luchthaven. Meld dit dan tijdens uw check-in.

Mondkapjes op het vliegveld

Op sommige bestemmingen is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes verplicht, inclusief luchthavens. Op Amsterdam Airport Schiphol moeten passagiers vanaf 13 jaar overal een gezichtsmasker dragen. Controleer de gezondheidsvereisten van de luchthavens waar u naartoe en vandaan reist of overstapt, en volg de instructies op de luchthaven.

Eten en drinken

U mag tijdelijk uw mondkapje afzetten om te eten en te drinken. Zet uw masker alleen af en op door het elastiek aan te raken. Bewaar het op een schone plek (bv. in de originele verpakking of een schoon plastic zakje). Het is niet toegestaan om het mondkapje onder uw kin te schuiven of op uw hoofd te zetten.

Op het vliegveld

Wat zijn de COVID-19-maatregelen op Amsterdam Airport Schiphol?

• Tijdens het zomerseizoen is het weer drukker op de luchthavens. Zorg er daarom voor dat u op tijd voor vertrek naar de luchthaven gaat. U moet ten minste 2 uur voor vertrek van uw Europese vlucht en 3 uur voor vertrek van uw intercontinentale vlucht aanwezig zijn. • Als iemand u wegbrengt naar Schiphol of ophaalt van Schiphol, neem dan buiten afscheid, of begroet elkaar op de parkeerplaats. Anders is er in de vertrek- en aankomsthallen te weinig ruimte voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden. • Zorg ervoor dat u het reisadvies en de regels van de luchthaven checkt van het waar u naar toe of vandaan reist. • Houd alle benodigde reisdocumenten bij de hand zodat onze KLM-medewerkers ze snel kunnen controleren. • Probeer afstand te houden van anderen op de luchthaven en in het vliegtuig. • Draag een mondkapje op het gehele vliegveld en aan boord. • Volg altijd de instructies van het grond- en vliegtuigpersoneel, aangezien afstand houden op sommige plekken lastig kan zijn.

Check het reisadvies van het land of regio waar u naartoe reist

Ik heb een transfer op Amsterdam Schiphol Airport, wat moet ik voorbereiden?

We raden u aan om de laatste toelatingseisen te bekijken van de bestemming waar u naartoe reist. Lokale immigratiediensten kunnen u meer informatie geven. Ze kunnen u ook vertellen of de maatregelen die ze hebben genomen van toepassing zijn op uw situatie.

Bekijk de vereisten voor uw reis

Als u een aansluitende vlucht heeft van een partnermaatschappij, raadpleeg dan hun richtlijnen en vereisten.

Gezondheidsmaatregelen op het vliegveld

Om uw veiligheid te garanderen zijn er maatregelen genomen op het gebied van hygiëne en afstand tot anderen bewaren. Wij verzoeken u om bij aankomst op de luchthaven de instructies van het personeel op te volgen. Met markeringen, stickers en doorzichtige schermen zorgen we ervoor dat u op de goede plek staat en voldoende afstand houdt. We reinigen en desinfecteren regelmatig alle balies en selfservice-kiosken. Brengt u iemand mee om afscheid te nemen? We verzoeken u om dit buiten te doen.

De maatregelen kunnen vanwege overheidsmaatregelen per land verschillen.

Bekijk onze video om te zien welke gezondheidsmaatregelen we hebben genomen

Lounges op Amsterdam Airport Schiphol

De Schengen KLM Crown Lounge is geopend van 06.00 tot 18.00 – vanaf 7 juni 2021 (06.00 tot 21.00 vanaf 28 Juni). Is deze lounge gesloten, dan bent u welkom in de Non-Schengen KLM Crown Lounge. Deze is van 07:00 tot 21:00 open (06.20 tot 21.00 vanaf 28 Juni). De lounge bevindt zich tussen E- en F-pier op Schiphol. Om het niet-Schengengebied te betreden moet u uw reisdocumenten laten zien.

U kunt nog altijd iets te drinken en te eten krijgen bij een van onze horecagelegenheden. Deze zijn aangepast om u een veilige service te kunnen bieden. Het restaurant Blue en de bijbehorende bar blijven gesloten.

Lounges op andere luchthavens

Omdat er overal ter wereld gezondheidsmaatregelen worden genomen, kunnen de openingstijden van andere lounges gewijzigd zijn. Controleer de laatste status van uw lounge op de luchthaven.

Voordat u aan boord gaat

Temperatuurcheck en gezondheidscontroles

Op sommige luchthavens kan uw gezondheid worden gecontroleerd tijdens het inchecken, bij het instappen of bij aankomst op bestemming. Het kan ook zijn dat u een aantal vragen moet beantwoorden. Dit verschilt per land en per luchthaven.

Check wat van toepassing is op uw reis

Instapproces

We hervatten grotendeels het gewone instapproces. Dit betekent dat we eerst onze Business Class- en SkyPriority-passagiers vragen om in te stappen.

Op veel luchthavens maken we gebruik van zone boarding. Uw zone staat op uw boardingpass en hangt af van uw reisklasse, tarief en frequent flyer-niveau. Passagiers in zone 1 worden als eerst uitgenodigd, gevolgd door zones 2 tot en met 5.

Zoals gebruikelijk nodigen we voorafgaand aan het boarden passagiers met een beperkte mobiliteit en gezinnen met baby’s jonger dan 2 jaar uit om als eerste aan boord te gaan.

In sommige gevallen brengt een bus u naar het vliegtuig op Amsterdam Airport Schiphol. Indien mogelijk laten we niet meer dan 40 passagiers per bus toe.

Houd er rekening mee dat u een mondkapje dient te dragen vanaf het moment dat we beginnen met boarden. Zonder masker kunnen we u niet aan boord laten. We raden u ook aan om, waar mogelik, afstand van anderen te houden (1.5 meter).

Aan boord

Desinfectie van het vliegtuig

Een goede hygiëne heeft onze prioriteit. We hebben extra maatregelen genomen wat betreft de schoonmaak en het onderhoud van onze vliegtuigen, voordat u aan boord gaat. Onze vliegtuigen worden elke dag grondig gereinigd met goedgekeurde ontsmettingsmiddelen. Tijdens de vlucht wordt de lucht in onze vliegtuigen voortdurend ververst met frisse lucht, afkomstig van buiten het toestel. Onze vliegtuigen zijn uitgerust met zogenaamde HEPA-filters. Deze filters vangen 99,99% van alle bacteriën en virussen op, waaronder het coronavirus.

Catering

Vanaf 27 januari 2021 is onze catering aan boord grotendeels terug op het niveau van vóór de COVID-19-pandemie. Dat betekent dat u op elke KLM-vlucht weer kunt genieten van heerlijke maaltijden, dranken en snacks en persoonlijke KLM-service van onze crew. We houden uiteraard wel rekening met de COVID-19 maatregelen.

Extra maatregelen tijdens de vlucht

We proberen tijdens onze vluchten zoveel mogelijk ruimte tussen passagiers te creëren door stoelen vrij te houden. Dit is echter niet altijd mogelijk omdat er weer steeds meer mensen op reis gaan. Het kan dus gebeuren dat passagiers naast elkaar zitten. Ons belangrijkste doel is echter om u en onze bemanning een veilige vlucht te bieden, en daarom hebben we verschillende hygiëne- en veiligheidsmaatregelen genomen.

Bekijk onze video met veiligheidsmaatregelen

In Economy Class op intercontinentale vluchten zijn kussens op aanvraag beschikbaar.

Onze vliegtuigen zijn uitgerust met zogenaamde coronakits, indien een passagier onverwacht tekenen van ziekte vertoont tijdens de vlucht. Deze kits bevatten Personal Protective Equipment (PPE) voor passagiers en cabinepersoneel om het risico van verspreiding aan boord te beperken.

KLM wint APEX Health and Safety Award 2021

KLM is beloond met de APEX Diamond Award Health Safety powered by SimplyFlying. Dit hoogste niveau van certificering op het gebied van gezondheid en veiligheid bevestigt dat we gezondheid en hygiëne prioriteit nummer 1 hebben gemaakt voor onze klanten, medewerkers en de samenleving. En het is een belangrijke garantie dat u wereldwijd veilig vliegt met KLM op het hoogst mogelijke niveau.

Apex Health and safety award