Sustainable Aviation Fuel

Vliegtuigen hebben energie nodig om te vliegen. In de luchtvaart gebruiken we een fossiele brandstof: kerosine. Maar als we kerosine verbranden, komt er koolstofdioxide vrij (een gas dat we CO₂ noemen). Door te veel CO₂ in de lucht, kan de aarde haar warmte niet kwijt: het zogenaamde broeikaseffect. Om de opwarming van de aarde te verminderen en verdere klimaatverandering te voorkomen, moeten we onze CO₂-uitstoot verminderen. Een manier om dat te doen is door een ander soort brandstof te gebruiken.

Wat is SAF?

In het Nederlands: duurzame vliegtuigbrandstof. Sustainable Aviation Fuel (afgekort SAF) wordt gemaakt van meer duurzame bronnen. Bijvoorbeeld van afgewerkte (biologische) olie zoals gebruikt frituurvet. Of van bos- en landbouwafval. Of zelfs van CO₂ uit de lucht en groene waterstof. De duurzame vliegtuigbrandstof die KLM gebruikt:

  • Is een hernieuwbare grondstof (het raakt niet op, zoals fossiele grondstoffen)
  • Kan minstens 75% van de CO2-uitstoot voorkomen (vergeleken met fossiele vliegtuigbrandstof en op basis van de gehele levenscyclus)
  • Vermindert de uitstoot van andere schadelijke stoffen zoals fijnstof en zwavel

Wat voor brandstof gebruikt KLM?

In 2011 voerden we de eerste commerciële vlucht ter wereld uit die voor een deel vloog op duurzame vliegtuigbrandstof, gemaakt van gebruikt frituurvet. KLM koopt alleen SAF in die is gemaakt van grondstoffen die zo min mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit en/of voedselproductie. We gebruiken bijvoorbeeld geen soja- en palmolie omdat de productie van dit soort olie er vaak voor zorgt dat grote delen bos verdwijnen.

Al onze duurzame brandstof voldoet aan de eisen van:

Een beetje SAF voor iedere vlucht vanuit Amsterdam

We voegen 1% SAF toe aan het brandstofsysteem op Amsterdam Airport Schiphol, voor elke vlucht die vertrekt vanuit Amsterdam. Die 1% is een verdubbeling van de 0,5% waar we in 2022 mee begonnen. Ons doel? 10% SAF in 2030. Doordat we meer SAF toevoegen zijn onze ticketprijzen aangepast. De prijsstijging is gebaseerd op de afstand van uw vlucht. 1% SAF lijkt misschien heel weinig, maar het is een stap in de goede richting.

We zullen met alle partijen om ons heen moeten samenwerken en met ijzersterke oplossingen en slimme innovaties moeten komen om het gebruik en de productie van SAF te versnellen.

In 2011 voerde KLM de eerste commerciële vlucht ter wereld uit met een deel duurzame brandstof, gemaakt van gebruikte frituurolie.

Waarom geen 100% SAF?

Helaas is SAF nog niet in grote hoeveelheden beschikbaar. Daardoor is het 2 tot 3 keer duurder dan kerosine. Van de miljoenen tonnen aan kerosine die commerciële luchtvaartmaatschappijen gebruiken, is op dit moment maar een heel klein deel SAF. De extra bijdrage aan SAF van onze passagiers helpt: daarmee hebben zij zelf invloed op de totale CO₂-uitstoot van onze vluchten.

Uw eco voetafdruk

Wanneer u een vlucht boekt bij KLM, kunt u extra SAF kopen. De prijs voor uw bijdrage berekenen we op basis van verschillende dingen die invloed hebben op de hoeveelheid CO₂-uitstoot van uw vlucht. Zoals het type vliegtuig, de afstand en het gemiddeld gewicht van de lading.

Met uw bijdrage aan SAF helpt u om de luchtvaart minder afhankelijk te maken van standaard fossiele brandstoffen. We kopen 1% SAF in voor alle vluchten die vertrekken vanuit Amsterdam. Het is een begin, maar met uw hulp kunnen we meer doen!

SAF-prijzen per bestemming

De berekening van uw CO₂-uitstoot

Ieder jaar controleert de Franse accountantsorganisatie KPMG of onze rekenmethodes voldoen aan de internationale richtlijnen.

Onze nieuwste methoden en auditrapport:

Wilt u weten wat uw deel is van de verwachte hoeveelheid CO₂-uitstoot van uw vlucht? U ziet het in Mijn Reis of wanneer u een vlucht boekt.

SAF aan uw boeking toevoegen

Tijdens uw boeking kunt u - op dezelfde pagina waar u uw stoel kiest of bagage toevoegt - CO₂-compensatie (herbebossing) of SAF toevoegen. Of een beetje van beide! Dat kan ook later nog, in Mijn Reis.

SAF is onderdeel van ons CO₂-impactprogramma en kunt u toevoegen tijdens uw boeking. Heeft u al een boeking en wilt u SAF toevoegen? Dat kan via Mijn Reis. Staat er meer dan 1 passagier in uw boeking? Houd er dan alstublieft rekening mee dat het toevoegen van duurzame vliegtuigbrandstof via Mijn Reis helaas niet meer mogelijk is als u het tijdens de boeking al voor 1 van de passagiers heeft toegevoegd.

Wat doen we met uw bijdrage aan SAF?

Met uw bijdrage kopen we extra SAF in, die we toevoegen aan het brandstofsysteem op Schiphol (of een van de andere luchthavens waar we SAF toevoegen). Uw extra SAF-bijdrage gaat dus niet rechtstreeks in het vliegtuig waarmee u reist, omdat het logistiek ingewikkeld en niet efficiënt is om dat te regelen.

Doordat we SAF toevoegen aan het brandstofsysteem van de luchthaven, vertrekken ook andere vluchten met meer SAF aan boord en stoten zo minder schadelijke gassen uit. Maar omdat ze er niet voor betaald hebben, kunnen zij geen aanspraak maken op deze CO₂-vermindering. KLM wordt ieder jaar gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat de geclaimde CO₂-vermindering klopt met de hoeveelheid SAF die we hebben ingekocht.

Uw extra SAF-bijdrage wordt 100% gebruikt om meer SAF te kopen. KLM maakt hier geen winst op.

Meer doen?

Hoewel vliegreizen nog niet duurzaam is, zijn er dingen die u kunt doen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Kleine dingen, zoals licht reizen of uw eigen waterflesje of oordopjes meenemen. Of grotere dingen, zoals het kopen van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Ook kunt u een deel van de geschatte CO₂-uitstoot van uw vlucht helpen compenseren, door bij te dragen aan onze geselecteerde herbebossingsprojecten.

Meer over herbebossing

Veelgestelde vragen