De presidentiële Rolls Royce
De chicste auto van de sixties
Toen Tanzania onafhankelijk werd, gaf de Britse regering de eerste president van het kersverse land een Rolls Royce cadeau. Het betrof een Phantom V State Landaulette, waarvan er maar 5 zijn gemaakt. Het dak kon worden geopend zodat president Julius Kambarage Nyerere en zijn gasten naar de mensen in de straat konden wuiven. Ook de volgende 2 presidenten maakten dankbaar gebruik van de luxe wagen, die in het jaar 2000 als nationaal erfgoed aan het museum werd gedoneerd.
De fossielen uit de Olduvaikloof
De Olduvaikloof, een 50 kilometer lang ravijn in het noorden van Tanzania, staat bekend als de wieg van de mensheid. De leden van de Britse archeologenfamilie Leakey troffen er een grote hoeveelheid fossielen van menselijke herkomst. De oudste daarvan zijn 2 miljoen jaar oud en vormen de basis van ons begrip van de evolutie van de mensheid. Het beroemdste artefact van het museum is dan ook de vondst van Mary Leakey in 1959: de schedel van Paranthropus boisei, een (uitgestorven) mensachtige.
De stadstaat Kilwa
Het eilandje Kilwa Kisiwani heeft een sleutelrol in de geschiedenis van Tanzania gespeeld. Van de 13de tot de 16de eeuw vestigden Perzische handelaars er een stadstaatje. Daar smolten de culturen van de handelaars en Bantoe-stammen van het vasteland samen tot de Swahili-cultuur die nog immer kenmerkend is voor Tanzania. In het museum zijn dan ook veel archeologische vondsten uit dit zogenoemde Shirazi-tijdperk te bezichtigen. De aanwezige gidsen bieden graag tekst en uitleg.