De romantische landhuizen van Curaçao

Lang geleden werd er op wel 100 plantages op Curaçao suikerriet, aloë en indigo verbouwd. Het middelpunt van zo’n plantage was het landhuis: een riante villa die onderdak bood aan de plantagehouder, het gezin en de huisslaven. Het huis lag vaak op een prachtige plek zoals een heuveltop, met weids uitzicht over het land en de buitengebouwen. Pakweg de helft van alle landhuizen staat er nog; tientallen daarvan zijn piekfijn gerestaureerd en verbouwd. Tegenwoordig doen ze dienst als museum, restaurant of boetiekhotel.

Romantiek
Landhuis Jan Kok uit 1840

Landhuis Jan Kok uit 1840

Kunstkijken in Landhuis Jan Kok

Plantagehouder Jan Kok was berucht om de wreedheid waarmee hij zijn slaven behandelde – zijn kwade geest schijnt hier nu nog rond te waren. Misschien is zijn oplettende aanwezigheid de reden dat het landhuis uit 1840 zo opmerkelijk goed bewaard is gebleven; zelfs de oude slavenbel hangt er nog. Het terras biedt een prachtig uitzicht over de voormalige plantage en de zoutpannen van Sint Marie, waar roze flamingo’s de plaats hebben ingenomen van afgebeulde slaven. Het landhuis biedt nu onderdak aan de lokale kunstenares Nena Sanchez, die hier haar galerie heeft.

Landhuis Knip, keerpunt in de eilandgeschiedenis

Landhuis Knip, keerpunt in de eilandgeschiedenis

De geschiedenis waait door Landhuis Knip

Vlak bij twee van Curaçaos mooiste strandjes, Grote en Kleine Knip, staat het in historisch opzicht belangrijkste landhuis. Hier begon namelijk de grote slavenopstand van 1795. Opstandelingenleider Tula, die publiekelijk werd terechtgesteld, is op Curaçao nog altijd een volksheld. In 2013 verscheen een film over de tragedie, ‘Tula: The Revolt’. Landhuis Knip is nu een museum.

Modern Caribisch eten op Westpunt

Modern Caribisch eten op Westpunt

Modern Creools eten in Landhuis Misjé

Landhuis Misjé werd gebouwd in 1896, toen de slavernij al was afgeschaft en de plantagehouders het wat minder breed konden laten hangen. In tegenstelling tot de andere landhuizen, die zeer majestueus zijn, heeft het charmante, okergele Misjé meer weg van een  slavenhuisje. Op de veranda en in de tuin staan tafeltjes, binnen kookt chef-kok Graciela de sterren van de hemel. Zonder recepten maar met passie zet ze Caribisch eten met een moderne draai op tafel, zoals viscurry, garnalen in knoflookpesto of ossenstaartstoofpot.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.