Plein van buitengewone proporties

Het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing staat bol van de superlatieven. Dit immense plein van 880 meter lang en 500 meter breed kan wel een miljoen mensen herbergen. Het poortgebouw, de Tiananmen, geeft toegang tot de Verboden Stad. Er hangt een gigantisch portret van Mao Zedong, grondlegger van het moderne China.

Kunst & Cultuur

De man die de tanks stopte

Het Plein van de Hemelse Vrede geldt als het symbool van de staatsmacht in China. Het is traditioneel het decor van grote legerparades, en aan de westzijde staat het parlementsgebouw, de Grote Hal van het Volk. Het was daarom ook geen toeval dat dit het middelpunt werd van alle protesten van het volk in de jaren ’80 van de vorige eeuw tegen de al te trage maatschappelijke en economische hervormingen. In de nacht van 3 op 4 juni 1989 kwam er een dramatisch einde aan de opstand. Burgers hadden zich aangesloten bij de vreedzame protesten van studenten, een volksmassa verzamelde zich op het plein. Premier Deng Xiaoping zette het leger in om de protesten de kop in te drukken. Tot afgrijzen van de internationale gemeenschap gaf hij het leger opdracht het vuur te openen op de menigte: honderden mensen kwamen om het leven. Daarna is het plein leeggeveegd. Een dag later zou de ‘Onbekende Tankman’ geschiedenis schrijven: een eenzame student dwong op het plein gewapend met slechts 2 plastic tassen vier tanks tot stoppen. De beelden gingen de hele wereld over. De foto van de tankman is het beroemdste symbool geworden van het protest.

De Poort van de Hemelse Vrede

De Poort van de Hemelse Vrede

Museum van de Revolutie

Achter een enorme zuilengalerij aan de oostkant van het plein staat het Museum voor Chinese Geschiedenis en Revolutie, ook wel het Nationaal Museum van China genoemd. Het gebouw, haast even groot als het parlementsgebouw aan de andere zijde, werd in 1959 gebouwd ter ere van het 10-jarig bestaan van de Chinese Republiek. Een bezoek aan het museum voert u door grote zalen met tal van objecten uit verschillende dynastieën en foto’s van alle revoluties en protesten.

Communistisch monument op het plein

Communistisch monument op het plein

Een plein vol bezienswaardigheden

Het Plein van de Hemelse Vrede is van ongekende proporties. Vanaf het balkon van de poort – een van de 6 toegangspoorten naar de Verboden Stad – hielden Mao en andere Chinese leiders hun toespraken tot het volk. Midden op het plein staat een granieten zuil van 70 ton, het Monument voor de Helden van het Volk, dat de soldaten en burgers herdenkt die zijn omgekomen tijdens diverse revolutionaire oorlogen. Ook het parlementsgebouw springt in het oog. Verder komt u ogen te kort om alle reusachtige communistische bouwwerken te zien die in de jaren ’50 zijn opgetrokken rond het plein – en de grote videoschermen met reclame die daar de laatste jaren bij zijn gekomen. Elke dag, van 4 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds, is het publiek welkom voor een wandeling tussen de imposante bezienswaardigheden op en rond het plein. Het bezoek aan het plein en het mausoleum van Mao zijn gratis, toegang tot de Poort van de Hemelse Vrede kost ongeveer anderhalve euro (15 yuan).

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen