KLM Reisgids

De historische pagode van Hangzhou

De Liuhe-pagode, aan de oever van de Qiantang-rivier, is hét historische symbool van Hangzhou. Het 7 verdiepingen en 60 meters tellende bouwwerk torent er al meer dan 1.000 jaar boven het water uit. Vanaf een heuvel waakt het over de bij tijd en wijle temperamentvolle rivier.

Kunst & Cultuur

Een onstuimig begin

De naam Liuhe betekent ‘6 harmonieën’, en in het boeddhisme zijn dat: hemel, aarde, oost, west, noord en zuid. De pagode is aan het eind van de 10de eeuw gebouwd boven op de Yuelun-heuvel op bevel van de heerser van het toenmalige Wuyue-koninkrijk en had meteen al verscheidene functies. Behalve een religieus bouwwerk was het bijvoorbeeld ook een vuurtoren. Bovendien moest de pagode de gevreesde vloedbranding temperen die tot de dag van vandaag met regelmaat over de rivier op raast. Aan het begin van de 12de eeuw is het oorspronkelijke bouwwerk tijdens een oorlog verwoest, maar enkele decennia later stond er alweer een nieuwe pagode: op een paar aanpassingen na is het bouwwerk precies een kopie van het origineel.

Vloedbranding op de Qiantang-rivier

Vloedbranding op de Qiantang-rivier

Een indrukwekkend fenomeen

Wie tijdens de opkomende vloed op de bovenste verdieping van de pagode staat, kan getuige zijn van een opvallend natuurfenomeen: vloedbranding. Nergens ter wereld is deze zo extreem als hier. Dat komt door de trechtervormige monding van de Qiantang Jiang, die het opkomend getij concentreert en het water als een muur stroomopwaarts de rivier op stuwt. De pagode is er neergezet onder meer om de gevreesde golven te bedaren, maar bij springtij kan het razende water nog altijd een hoogte van 9 meter bereiken.

Bekijk Reisgids Vanaf EUR 3.501*

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.