Austin is een beetje vreemd, maar wel lekker

Houston en Dallas zijn groter en bekender, maar Austin is toch echt de hoofdstad van Texas. Tegelijk is het de minst Texaanse stad van Texas. En de vreemdste stad van het land. Daar is men hier trots op, getuige de lijfspreuk van de Austinieten: Keep Austin Weird! Neem een kijkje in vreemde huizen of bekijk een kathedraal van troep in de stad waar zelfs een museum is gewijd aan het vreemde.

Kunst & Cultuur
Museum of the Weird

Museum of the Weird

Het vreemdste museum van Amerika

Wat begon als een bescheiden privéverzameling in een achterkamertje van de curiosawinkel van Steve Busti liep uit de hand tot een heus Museum van het Vreemde. Met bijvoorbeeld een eenogig varken, een tweekoppige kip, echte mummies, hoofden op sterk water en een levensgrote King Kong. Het museum is een ode aan 19de-eeuwse rariteitenkabinetten en freakshows. En ook aan het in 1865 tot de grond toe afgebrande American Museum van circusbaron P.T. Barnum. Hij is hier als wassenbeeld zelf ook te bewonderen. Een live-freakshow is bij de prijs inbegrepen. Foto: Museum of the Weird.

Weird: Cathedral of Junk

Vreemd: Cathedral of Junk © PiercarloAbate

Kathedraal van Troep

Nog een uit de hand gelopen privéverzameling, maar dan van een geheel andere orde. In 1988 begon Vince Hannemann met het oprapen van andermans rotzooi en daarvan bouwde hij een kolossaal kunstwerk in de vorm van een kathedraal. Er is naar schatting 60 ton afval in verwerkt, van surfplanken en hoelahoeps tot fietswielen en verkeersborden. Dit tot afgrijzen van gemeente en buurtbewoners, die de creatieve troepkerk een gevaar voor de veiligheid vinden en liever zien verdwijnen, maar tot groot genoegen van de vele bezoekers.

Weird: the home of artist Sharon Kopriva

Vreemd: het huis van kunstenares Sharon Kopriva

Tour langs vreemde huizen

Zoals gezegd zijn de inwoners van Austin een beetje vreemd, maar dat steken ze niet onder stoelen of banken. Integendeel: eens per jaar zwaaien de deuren van hun al even vreemde huizen open. De Weird Homes Tour is een doe-het-zelf-rondleiding langs tien wisselende, maar altijd buitengewoon gevormde en ingerichte huizen van kunstenaars, ontwerpers, muzikanten, verzamelaars, tovenaars en andere creatieve types. De tour vindt inmiddels ook plaats in andere steden, maar die in Austin is de originele, met de vreemdste huizen. Foto: Davidjneff | Wikipedia

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.