Austin swingt de pan uit

Misschien denk je eerder aan New Orleans (jazz), Memphis (rock-'n-roll), Chicago (blues) of Nashville (country), maar stiekem is Austin de muziekhoofdstad van de VS. De stad beschikt over 250 muziekpodia, meer dan welke andere Amerikaanse stad ook. Hier heb je keuze uit ontelbare liveoptredens, en elke maand is er wel een luisterrijk muziekfestival, zoals SXSW. Austin leeft voor de muziek.

Nachtleven & Uitgaan

The Live Music Capital of the World

Gemütliche Duitse biertuinen, eetkraampjes en drinkhallen, zoals Scholz Garten, Schaller’s Stube en Saengerrunde Halle, zijn populair in Austin. Anderhalve eeuw geleden waren ze dat ook al, inclusief bijpassend entertainment als jodelaars, schlagerzangers en dijenkletsers. Later kwamen ook modernere acts als Glenn Miller, Elvis Presley, Janis Joplin en Tina Turner. Dankzij de aanzienlijke Duitse gemeenschap voert de reputatie van Austin als muziekstad dus ver terug. Maar de ware muzikale revolutie ontstond eind jaren 60, toen Willie Nelson Nashville verruilde voor Austin, aangetrokken door de experimentele muziekscene. Het psychedelische muziekpodium Vulcan Gas Company ging al snel op de fles; opvolger Armadillo World Headquarters hield het langer vol. Hier stonden grootheden uit allerhande genres als Fats Domino, Dire Straits, Golden Earring, Iggy Pop, Roxy Music en Bruce Springsteen op de bühne, tot de abrupte sluiting in 1980. Maar de muzikale nalatenschap leeft voort in het uitgaanscentrum van Austin.

De beste muziekpodia en -festivals

Austin biedt ruim 250 muziekpodia in alle maten en voor alle smaken – verspreid over de ganse stad. Een goede plek om te beginnen is na zonsondergang in het rumoerige uitgaansgebied rond East 6th Street, waar bijvoorbeeld bluesclub Antone’s, het historische Driskill Hotel en bakkerij annex biertuin Easy Tiger te vinden zijn. Downtown is ook het epicentrum van festival South by Southwest (SXSW): elk voorjaar op zo'n 100 locaties met 2.000 acts. In Zilker Park vindt in het najaar Austin City Limits plaats, terwijl het gelijknamige tv-programma wekelijks wordt opgenomen in het Moody Theater. Daar is de backstage-tour een aanrader. Er zijn ook talloze platenzaken en instrumentenwinkels. Wie zich verder wil onderdompelen in het muzikale erfgoed bezoekt het Texas Music Museum.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.