KLM Reisgids

Het koninklijk paleis van Genua

Genua heeft tientallen historische stadspaleizen, het een nog mooier dan het ander, maar in veel opzichten spant het Palazzo Reale de kroon. In deze somptueuze villa uit 1643 woonden drie van de invloedrijkste families van de stad. Tegenwoordig is het Palazzo Reale een bekend museum met een indrukwekkende collectie van 17de- en 18de-eeuwse meubels en kunstwerken.

Kunst & Cultuur
Palazzo Reale

Palazzo Reale

Paleis met een rijk verleden

Spraakmakende bals, diplomatieke recepties en diners voor illustere gasten zoals Napoleon Bonaparte – tussen de muren van het Palazzo Reale hebben zich belangrijke momenten in de geschiedenis van de republiek van Genua afgespeeld. Het stadspaleis werd halverwege de 17de eeuw gebouwd voor de familie Balbi, die rijk was geworden door de handel in textiel en zijde. Vanuit deze nieuwe wijk, La Strada Nuova, hadden de welvarende kooplieden het beste uitzicht op hun schepen in de lager gelegen haven. Toen de Balbi het pand 50 jaar later moesten verkopen wegens geldproblemen, nam een andere bekende familie uit Genua er haar intrek, de familie Durazzo. Die bouwde de stadvilla steeds verder uit, met veel barokke elementen. In 1730 kwam er zelfs een spiegelzaal naar het voorbeeld van Versailles. In de 19de eeuw werd het palazzo een tweede residentie van de hertogen van Savoye, die in die tijd tevens de koningen van Sardinië waren. Aan hen dankt het paleis dan ook zijn naam reale, ‘koninklijk’.

Barokke splendeur

Barokke splendeur

Fresken, Kronleuchter und Blattgold

De Savoye-dynastie bewoonde het stadspaleis tot 1919. De meeste stukken in het huidige museum waren het bezit van deze familie. Behalve kroonluchters en barokke meubels zijn er meer dan 200 schilderijen in de villa, waaronder een Tintoretto en twee werken van Antony van Dyck. De kamers en zalen zijn nog nagenoeg in oorspronkelijke staat en geven een mooie indruk van hoe een aristocratische familie leefde in Genua. Er staat nog een antiek houten rijtuig bij de ingang en een kastdeur leidt naar een discreet altaar. Maar de show wordt gestolen door de uitbundige fresco’s op de plafonds, die deze villa haar uitgesproken Italiaanse karakter geven.

Lokale mozaïekstijl naast de vijver

Lokale mozaïekstijl naast de vijver

Uitzicht op de tuin en haven

Mooie afsluiter van een bezoek aan het Palazzo Reale is een wandeling over het dakterras. Dat geeft een weids uitzicht over de haven met hoge dokkranen en de monumentale vuurtoren La Lanterna. Prachtig is ook het zicht op de kleine tuin van het palazzo, recht naar beneden. Vanuit dit perspectief zijn de mozaïeken rond de vijver het beste te bewonderen. De zwart-witte afbeeldingen gemaakt van kiezelstenen heten risseu, een lokale mozaiëkstijl die veel gebruikt is in de kerken van Liguria, de Noord-Italiaanse regio waarin Genua ligt.

Bekijk Reisgids Vanaf EUR 146*

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.