Pracht en praal in Paleis Schönbrunn

Paleis Schönbrunn is een van Europa’s meest indrukwekkende barokke paleizen; het is een mustsee in Wenen. Het paleis werd eind 17de eeuw gebouwd als zomerverblijf voor de keizers van het Habsburgse Rijk. Grote namen als Marie-Antoinette, Napoleon en natuurlijk keizerin Elizabeth (beter bekend als Sisi) woonden allemaal in Slot Schönbrunn. Trek u er gerust een dag voor uit: met de Grand Tour en een wandeling door het labyrint bent u wel even zoet.

Kunst & Cultuur
Het rijkelijk gedecoreerde interieur

Het rijkelijk gedecoreerde interieur

Kamers vol goud

Een tour door het paleis geeft een mooi beeld van de smaak, interesses en ambities van de verschillende keizers en keizerinnen die hier door de eeuwen heen hebben geleefd. Het paleis telt in 1.441 kamers, en tijdens de Grand Tour bezoekt u er 40. Een highlight is de imposante Grosse Galerie. Deze zaal vol spiegels, bladgoud en fresco’s was vroeger het decor voor banketten en recepties. Ook de Salon der Kaiserin is beroemd: deze werd in 1854 nog volledig opnieuw gerenoveerd in neo-rococostijl en bevat 3 portretten van Keizerin Elizabeth. Ook bijzonder is de klok voor de spiegel, die aan de achterkant de tijd in spiegelbeeld laat zien. De keizerin kon zo vanuit de salon via de spiegel zien hoe laat het was.

De tuinen van paleis Schönbrunn

De tuinen van paleis Schönbrunn

Dwalen door het doolhof

Bijna net zo populair als de binnenkant van het paleis zijn de enorme tuinen die er omheen liggen. De paleistuinen zijn opgedeeld in verschillende secties; de echte trekpleister is het labyrint. Het oorspronkelijke doolhof, dat werd aangelegd tussen 1698 en 1740, is vervallen en in de vergetelheid geraakt. In 1998 is een nieuw labyrint aangelegd, zoveel mogelijk lijkend op het historische model. Het doolhof zit vol leuke attracties voor jong en oud. Zo is er een gigantische caleidoscoop waarmee bezoekers zichzelf vanuit elke  denkbare hoek kunnen bekijken. En voor degenen die van een stevige rekensom houden is er het rekenkundig raadsel: de cijfers op de tegels vertellen hoeveel stappen u mag nemen. Aan het eind van het spel zou u precies in het midden moeten uitkomen.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen