De atoombom op Nagasaki
Een allesverwoestende klap gevolgd door een paddenstoelenwolk: de atoombom op Nagasaki op 9 augustus 1945 staat in het geheugen van Japan (en de wereld) gegrift. Het Nagasaki Atomic Bomb Museum brengt deze verschrikkelijke dag en de gevolgen van de Bom in beeld. Het aangrenzende Peace Park is een plek van bezinning met een boodschap: dit mag nooit meer gebeuren!
Het onvoorstelbare dichterbij
Het Atomic Bomb Museum maakt de ingrijpende gebeurtenissen uit 1945 tastbaar en inzichtelijk. Het eerste deel van het museum laat zien hoe het leven in Nagasaki er uitzag vóór de bom. Een grote klok staat stil precies op het tijdstip dat de bom op Nagasaki viel: 11:02 in de ochtend. Nadat u het bombardement heeft ‘meegemaakt’, loopt u door een replica van de Urakami-kathedraal; de bom kwam dicht bij deze kathedraal neer. Er zijn ook diverse (interactieve) tentoonstellingen over de bom, de effecten op de stad en het effect van radioactieve straling in het algemeen. Indrukwekkend zijn de verhalen van overlevenden, die het onvoorstelbare ineens persoonlijk maken. Een ppvallend detail is het water dat door het hele museum stroomt. Vlak na de desastreuze ontploffing was dat het eerste wat overlevenden nodig hadden, maar al het water was radioactief geworden en dus gevaarlijk. Het geluid van het stromende water staat symbool voor alle slachtoffers.
De beelden van Peace Park
Het Peace Park, naast het Atomic Bomb Museum, is in 1955 aangelegd vlak bij het hypocentrum van de bom. Het staat vol met beelden, die zijn gedoneerd vanuit de hele wereld. De echte blikvanger is het Peace Statue, een 10 meter hoog standbeeld ontworpen door Seibo Kitamura, een beeldhouwer uit Nagasaki. Het beeld symboliseert de wens van de inwoners van de stad te leven in een wereld in vrede; de manfiguur wijst met zijn rechterhand naar boven, waar het gevaar vandaan kwam, en met zijn gestrekte linkerarm maant hij tot rust, vrede. Nog altijd komen er dagelijks schoolklassen naar het beeld om bloemenkransen te leggen en stil te staan bij een van de meest verschrikkelijke bombardementen uit de geschiedenis. Elk jaar op 9 augustus vindt er een ceremonie plaats bij het monument, waarbij de burgemeester van Nagasaki zijn Peace Declaration to the World voorleest. In de zuidelijke punt van het park staat de Fountain of Peace, ook ter herinnering aan de slachtoffers die omkwamen van de dorst of door het drinken van het radioactief geworden water.
Ontdek andere bestemmingen in Azië
*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in EUR. Inclusief belastingen, toeslagen en boekingskosten. Exclusief eventuele betalingstoeslagen. Getoonde prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.
World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.