De oude binnenstad van Montpellier

Zonnig, mooi en oergezellig: Montpellier is simpelweg een van de leukste steden van Frankrijk! Het historische centrum Écusson, met zijn wirwar van oude stegen en straatjes, vol elegante herenhuizen, hippe winkels en restaurants, heeft alles om te verleiden. Bovendien merkt u aan alles dat deze Zuid-Franse stad een echte studentenstad is, met livemuziek op bijna elke straathoek en volle terrassen tot laat in de avond.

Kunst & Cultuur
Place Saint-Roch

Place Saint-Roch

Prachtige steegjes en pleinen

De beste manier om Montpellier te ontdekken? Durven te verdwalen! Des te indrukwekkender zijn de verrassingen waar u tegenaan loopt. Zoals Rue de l’Ancien Courrier, een eeuwenoud winkelstraatje geplaveid met wit marmer. Via een zijstraat komt u bij het charmante Place de Saint-Roch, een plein met gezellige terrassen rond een neogotische kerk (een bekende tussenstop op weg naar Santiago de Compostela). De wijk zit vol hippe, mediterrane tapas- en wijnbarretjes. Een mooie ontdekking is ook Place Saint-Ravy, een minuscuul plein met een paar leuke terrassen en een oude fontein.

De medische faculteit, opgericht in de 13de eeuw.

De medische faculteit, opgericht in de 13de eeuw.

Jonge en oude vibes

Een stukje naar het noorden ligt het grote Place Jean-Jaures, het bruisend middelpunt van het studentenleven. Er wonen maar liefst 70.000 studenten in Montpellier en de helft van de inwoners is jonger dan 35 jaar. Lange tijd kwamen jonge feestgangers op dit plein samen zonder te weten dat zich onder hun voeten een vergeten crypte bevond, voorheen de Notre-Dame-des-Tables. Het ondergrondse deel biedt tegenwoordig onderdak aan het Musée de l’Histoire. In tegenstelling tot veel andere Zuid-Franse steden heeft Montpellier geen Gallo-Romeins verleden, de stad ontstond pas in de Middeleeuwen. In de 12de eeuw was Montpellier in economisch en cultureel opzicht een tijdje de tweede stad van Frankrijk. De universiteit, die al in de 13de eeuw werd opgericht, heeft ook sterk bijgedragen aan de ontwikkeling: Montpellier heeft nog altijd een internationaal beroemde medische faculteit en de oudste botanische tuin van Frankrijk.

Herenhuizen en een kathedraal

Montpellier kende haar welvarendste periode in de 17de en 18de eeuw, toen rijke handelaren de meest luxe ‘hôtels particuliers’ lieten bouwen. De gevels van deze herenhuizen zijn vaak al indrukwekkend, maar erachter gaan nog mooiere binnenplaatsen schuil, met wenteltrappen en sierlijke balustrades. De meeste zijn alleen te bezoeken tijdens rondleidingen van het Office du Tourisme. Maar een van de mooiste is openbaar: Hôtel de Varennes. Dit pand huisvest 2 musea. Achter de 18de-eeuwse façade, in het Musée du Vieux Montpellier, ontdekt u een veel ouder interieur met gotische gewelven. Mooie herenhuizen staan er ook rond Place de la Canourgue, een 17de-eeuws plein met een marmeren fontein en uitzicht op de kathedraal. Een paar straten verder stuitte een huiseigenaar op een van de oudste joodse baden van Europa. De man, die op zoek was naar de oorzaak van een vochtprobleem, ontdekte een 13de-eeuwse ‘mikvé’, een stenen bad voor een joods reinigingsritueel.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen