KLM Reisgids

De rebelse streken van Wroclaw

Smalle kasseienstraatjes met barokke huizen die leiden naar grootse pleinen met gaslampen die nog elke avond handmatig worden ontstoken: in de binnenstad wanen bezoekers zich eeuwen terug in de tijd. Maar buiten de oude binnenstad ligt het moderne Wroclaw. Een levendige studentenstad met culturele festivals, creatieve broedplaatsen en alternatieve kunst. Maak kennis met het rebelse zusje van Krakau.

Kunst & Cultuur
The gnome is the symbol of Wrocław - WRO

Culturele reanimatie en straatkunst

Het Centrum voor Culturele Reanimatie of CRK, te midden van troosteloze huurkazernes, is het kloppend hart van de krakersbeweging. Hier kun je terecht voor concerten, theater, installaties en allerhande anarchistische ‘happenings’. Het is ook een walhalla voor fans van straatkunst, net als de omringende en opkomende wijk Nadodrze. Begin bij de metershoge ‘Poort naar Nadodrze’ en wandel langs de muurschilderingen met de gratis In Your Pocket-gids van Wroclaw – straatkunst is op de plattegrond gemarkeerd met het icoontje van een spuitbus. Foto: Michał Węgrzyn - Wikimedia Commons

Bronze gnome sculptures - small - WRO

Bronzen kabouters als bezienswaardigheid

Geïnspireerd door de Amsterdamse provo- en kabouterbeweging van de jaren ’60 en ’70 ontstond in Wroclaw in de jaren ’80 het Oranje Alternatief. Deze anti-communistische protestgroep schilderde ludieke leuzen en kabouters op de muren en organiseerde ‘happenings’, zoals de Kaboutermars in 1988 met 15.000 deelnemers. De kabouter werd het symbool van Wroclaw en sinds 2001 worden her en der bronzen beeldjes geplaatst. Honderden zijn het er inmiddels; ze zijn een bezienswaardigheid op zichzelf en hebben hun eigen website.

Special courtyard: Neon Side Gallery - WRO

Openluchtmuseum voor neonreclames

Ooit domineerden kolossale, kleurige, knipperende neonreclames het grootsteedse straatbeeld, maar die glazen lichtbuizen zijn zeldzaam geworden. Een inwoner van Wroclaw besloot die neonreclames, veelal daterend uit de socialiastische tijd, te redden. Hij monteerde ze rond een binnenplaats tussen de straten Ruska en Antoniego, waar het bedrijf Reklama ze ooit maakte. Het resulteerde in een wonderlijk openluchtmuseum. Bezoek het ’s avonds als de neon gloeit. Neem een drankje bij club Surowiec. Foto: Maciek16180 - Wikimedia Commons

Bekijk Reisgids Vanaf EUR 149*

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.