KLM Reisgids

Wrocław on the beautiful blue Oder

Warschau kennen we, Krakau wil ook nog wel, Lodz wordt al lastiger, maar de grote onbekende van Polen is Wroclaw. Toch trekt de vierde stad van het land steeds meer bezoekers, en dat is terecht. Er is een daverend cultureel aanbod en de fraai gerestaureerde oude stad biedt gotische monumenten en okergele barokke huizen die zo uit een prentenboek lijken te komen. Welkom in het nieuwe Praag.

Kunst & Cultuur
The market square with the old townhall - WRO

Een marktplein als uit een prentenboek

Alle wegen in Wroclaw leiden naar de Markt (Rynek), de grote trots en de belangrijkste trekpleister van de stad. Het plein is zo groot als acht voetbalvelden en wordt omzoomd door barokke patriciërshuizen in okergeel, zalmrood, babyblauw en olijfgroen. In het midden van het plein staan het huidige stadhuis en het gotische Oude Raadhuis (Stary Ratusz) uit de 13de eeuw, dat nu onderdak biedt aan het Museum voor Volkskunst. Vooral ’s zomers is het hier levendig; rond het plein zijn talloze terrassen te vinden.

A small archipelago in the Oder river - WRO

De eilanden van Wroclaw

Wroclaw wordt ook het ‘Venetië van Polen’ genoemd. Dat is overdreven, maar aan water geen gebrek. Dwars door de stad meandert de Oder, die het middeleeuwse centrum scheidt van de wijk Nadodrze. In de rivier ligt een dozijn eilanden met elk een eigen functie. Wyspa Piasek herbergt twee kerken, op Wyspa Mlynska staat het nostalgische hotel Tumski, en Wyspa Slodowa is een stadspark met drijvende terrassen die uitkijken op de oude stad. Op het voormalige eiland Ostrow Tumski trekt de gotische kathedraal de meeste aandacht.

The Jahrhunderthalle is a World Heritage Site - WRO

Een modernistisch meesterwerk

Een evenementenhal op de Werelderfgoedlijst? Dan moet het een bijzonder ding zijn. De Hala Stulecia of Jahrhunderthalle werd ontworpen door de avant-gardistische architect Max Berg en voltooid in 1913. De hal biedt plek aan tienduizend bezoekers en is getooid met een 23 meter hoge koepel. Volgens Unesco is de Jahrhunderthalle een mijlpaal in de geschiedenis van het bouwen met gewapend beton en een schoolvoorbeeld van vroeg modernisme. Zie halastulecia.pl en centrumpoznawcze.pl voor bezoekersinformatie.

 Museum for Contemporary Art - WRO

Culturele hoofdstad van Polen

Wroclaw was in 2016 de Culturele Hoofdstad van Europa. Het culturele aanbod is omvangrijk en gevarieerd, met musea, theaters, bioscopen en festivals. Het Museum voor Hedendaagse Kunst toont werk van lokale en andere Poolse kunstenaars in een 25 meter hoge bovengrondse betonnen bunker. Concertzaal NFM is een sterk staaltje moderne architectuur met een geweldige akoestiek. Ook filmliefhebbers komen aan hun trekken: Kino Nowe Horyzonty vertoont Poolse films met Engelse ondertitels en organiseert in de zomer het grootste filmfestival van Polen. Cultuurliefhebbers hoeven zich in Wroclaw geen moment te vervelen.

Bekijk Reisgids Vanaf EUR 149*

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.