Victoriaanse neogotiek in het stadhuis

Het is een van de beste toonbeelden van Victoriaanse neogotiek, het decor van films als ‘Sherlock Holmes’ en ‘The Iron Lady’, dé architectonische icoon van Manchester, en bovendien het favoriete gebouw van de Mancunians zelf. Een bezoek aan Manchester Town Hall is een reis terug naar de hoogtijdagen van de industriële revolutie.

Kunst & Cultuur

Bezige bijen in de mozaïekvloer

Waterhouse’ ontwerp was functioneel en uitzinnig tegelijk. Het interieur bestaat uit fresco’s, vergulde kroonluchters, hoge boogramen met glas-in-lood, gewelfde galerijen, royale wenteltrappen, marmeren standbeelden en mozaïekvloeren met bezige bijen – het symbool van Manchesters nijvere industrie. Het middelpunt van het complex, waar de overige gebouwen in een driehoek omheen zijn gebouwd, is de Grote Zaal van 15 bij 30 meter. Beroemd zijn de Manchester Murals: 12  muurschilderingen van Ford Madox Brown, gewijd aan de glorieuze geschiedenis van Manchester. John Ruskin, destijds de invloedrijkste kunstcriticus, noemde de Grote Zaal ‘voorwaar het meest uitmuntende gotische appartement van Europa’. Buiten is het pronkstuk de klokkentoren. Maar liefst 173 treden leiden naar de 87 meter hoge top, waar 23 bronzen klokken met veel kabaal de tijd aanduiden. Daaronder de 8 ton zware ‘Great Abel’, vernoemd naar de burgemeester die het stadhuis in 1877 opende.

Frankenstein in Manchester

Ook als u nog nooit in Manchester bent geweest, komt het stadhuis u wellicht toch bekend voor. Vanwege de treffende gelijkenis met het Britse parlement in Londen, waar niet mag worden gefilmd, fungeert Manchester Town Hall regelmatig als stand-in voor het Palace of Westminster. In 2009 liepen Robert Downey Jr. en Jude Law door de gangen in ‘Sherlock Holmes’. Twee jaar later debatteerde Meryl Streep er als Margaret Thatcher in ‘The Iron Lady’. En in 2014 dwaalt Daniel Radcliffe (bekend van Harry Potter) over Albert Square en de Victoriaanse binnenplaats als Igor in ‘Frankenstein’, de film die in 2015 uitkomt.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen