Op visite bij de koningin

Amalienborg, is het winterverblijf van de Deense koninklijke familie, en staat middenin het centrum van Kopenhagen. Het complex bestaat uit 4 paleizen en is een prachtige voorbeeld van de populaire Deense rococostijl. Twee van deze paleizen zijn open voor het publiek. Amalienborg wordt bewaakt door de koninklijke lijfwacht. De dagelijkse wisseling hiervan in de straten van Kopenhagen trekt honderden toeschouwers.

Kunst & Cultuur

Residentie van de koningin

Toen in 1794 de toenmalige koninklijke residentie Christiansborg afbrandde, hadden koning Christian VII en zijn familie een nieuw onderkomen nodig. Zij namen hun intrek in paleis Moltke en paleis Schack. Paleis Moltke is de westelijke vleugel van Amalienborg en kreeg daarop de naam van de koning. Tegenwoordig is het in dienst als gastenverblijf, dat wordt opengesteld voor publiek als er niemand verblijft. De huidige koningin Margrethe II woont in paleis Schack, dat de zuidelijke vleugel vormt. Ook de andere 2 paleizen behoorden al snel tot het onderkomen van de royals. De noordelijke vleugel wordt gevormd door paleis Levetzau, de benedenverdieping is ingericht als museum en bevat de bibliotheek van de koningin. Op de bovenverdieping ligt het appartement van Prins Joachim. Kroonprins Frederik en zijn gezin hebben hun woonpaleis in de oostelijke vleugel van Amalienborg, in Paleis Brockdorff. Hoewel er een nieuw Christiansborg gebouwd werd, gaf de koninklijke familie er de voorkeur aan om in Amalienborg te blijven. Vanaf dat moment groeide het paleis uit tot de officiële residentie van het Deense koningshuis en dat is het nu nog steeds. Twee van de 4 identieke paleizen zijn open voor bezoek: Paleis Levetzau en Paleis Moltke. Binnen kunt u koninklijke erfstukken, bijzondere meubels, wandtapijten en portretten zien. Het jaar rond zijn er verschillende speciale tentoonstellingen over de Deense koninklijke familie te bezichtigen.

De wisseling van de wacht

De wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht

‘Den Kongelige Livgarde’ (de koninklijke lijfwacht) bewaakt Amalienborg dag en nacht. Iedere dag om 11:30 uur loopt de wacht van kasteel Rosenborg door de straten van Kopenhagen naar Amalienborg, waar om 12:00 uur de wisseling van de wacht plaatsvindt; een imposante ceremonie. De wachten zijn gekleed in een bontgekleurd uniform en dragen identieke hoofddeksels, bekleed met berenbont . Let erop of de vlag op Paleis Schack wappert – dan is de koningin thuis en gaat de wisseling van de wacht met muziek gepaard.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen