Costa Incognita

Géén slappe sangria, betonnen bunkerhotels of dronken tieners, wél middeleeuwse vestingstadjes in zee of op een berg, ongerepte natuur en honderd kilometer goudgeel zandstrand. Boven de overbevolkte Costa Blanca ligt aan weerszijden van Valencia de Oranjebloesemkust. In de lente geurt het er naar appelsienen en ’s zomers vieren hier de Spanjaarden vakantie. Welkom aan Spanjes onbekendste costa.

Kunst & Cultuur
Peníscola prijkt op alle ansichtkaarten

Peníscola prijkt op alle ansichtkaarten

Citadel in zee: Peníscola

Het onbetwiste pronkstuk van de Costa del Azahar is Peníscola: een perfect bastionnetje op een rotsig schiereiland met loodrecht uit de blauwe Mediterráneo oprijzende stadsmuren, kunstig op elkaar gestapelde witgekalkte huisjes en kerkjes, een parmantige vuurtoren en op de top een middeleeuwse tempeliersburcht. Die was ooit het onderkomen van Benedictus XIII, een van de drie pausen die hun zetel kozen buiten Vaticaanstad. De citadel prijkt steevast op alle ansichten die hier en in de wijde omtrek worden verkocht.

Pittoresk dorp in het achterland

Pittoresk dorp in het achterland

Schilderachtige bergdorpjes

Achter de kust en citrusplantages ligt de Maestrazgo, met 11 inwoners per vierkante kilometer het dunstbevolkte gebied van Spanje. Het bergachtige landschap ligt vol eeuwenoude dorpjes die grotendeels verlaten zijn, maar door de geïsoleerde ligging goed geconserveerd. Zeven van die gehuchten liggen in het natuurpark La Tinença de Benifassà. Het middeleeuwse kerkje en de karakteristieke natuurstenen huisjes met houten balkonnetjes van de mooiste, La Pobla de Benifassà, liggen pittoresk uitgestrooid over een kalkstenen bergkam.

Morella met het kasteel van El Cid

Morella met het kasteel van El Cid

Machtig mooi middeleeuws Morella

Morella is het evenbeeld van Peníscola, een van ’s werelds mooiste en best bewaarde fortdorpen, alleen dan niet in zee maar op een berg. Een machtig mooi openluchtmuseum op 1.000 meter hoogte, omringd door 2,5 kilometer stadsmuur met plompe torens en gotische stadspoorten. En daarbinnen honderden tegen de berg opgestapelde witgekalkte huisjes met rode pannendaken, een kloeke basiliek die door de lokale bevolking is volgestouwd met klatergoud en, hoog boven alles uit torenend.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen