Ervaar de beroemdste scheepsramp

Het was ’s werelds grootste passagiersschip: de ‘onzinkbare’ Titanic. Na een aanvaring met een ijsberg zonk het schip toch, waarbij 1.517 opvarenden omkwamen. In de haven van Belfast werd de Titanic gebouwd. Daar ligt nu het Titanic Quarter, een nieuwe woon-, werk- en winkelwijk aan de waterkant. Een museum van 8 verdiepingen is er volledig gewijd aan de beroemdste scheepsramp aller tijden.

Kunst & Cultuur

Interactief museum van 100 miljoen

Ooit was Harland & Wolff ’s werelds grootste scheepswerf, die het hele Queen’s Island in beslag nam en waar 30.000 mensen bouwden aan de Titanic en haar nagenoeg identieke zusterschepen Olympic en Britannic. Na de teloorgang van de scheepsbouw lag het eiland braak – totdat het grootscheeps herontwikkeld werd ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de scheepsramp met de Titanic in 2012. Pronkstuk van dat Titanic Quarter is volgens de BBC “Het grootste project in Belfast sinds de Titanic”: een interactief museum van 100 miljoen pond. Titanic Belfast werd bij de opening vergeleken met Disneyland, Tate Modern en het Guggenheim in Bilbao. In het hypermoderne gebouw wordt op 12.000 m2 tekst en uitleg verschaft over 9 thema’s, van de tewaterlating en inrichting via de maagdenreis en de ramp in 1912 tot de nasleep en de ontdekking van het wrak in 1985. Zo worden bezoekers in een soort kabelbaan over de scheepswerf geleid en kan er in het nagebouwde trappenhuis van de Titanic worden getrouwd.

Het industriële erfgoed van de Titanic

Titanic Belfast is inmiddels de drukstbezochte attractie van de stad, met ruim 800.000 bezoekers in het eerste jaar – dubbel zoveel als verwacht. Maar er valt meer te doen en zien in het Titanic Quarter. Zoals de gerestaureerde droogdokken en scheepshellingen, de kolossale scheepskranen Samson en Goliath plus het enige overgebleven schip van de White Star Line, de SS Nomadic. Vooralsnog is het voormalige hoofdkantoor van Harland & Wolff alleen van buiten te bekijken. Ook de Titanic Studios, waar de tv-serie Game of Thrones werd opgenomen, zijn niet toegankelijk voor publiek. Verder is er een multiplex-bioscoop en een sport- en concertarena.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Voorgestelde bestemmingen