Levendig verleden in Harewood House

Zo gauw het witte Harewood House opduikt in het groene landschap van het graafschap Yorkshire, verschijnen in gedachten vanzelf beelden van edellieden in fraaie uniformen. Dit landhuis ademt geschiedenis, maar is als educatiecentrum en tentoonstellingsruimte voor moderne kunst ook behoorlijk bij de tijd.

Kunst & Cultuur

Geen verborgen geschiedenis

Harewood House is een levend leerobject. De familie Lascelles vergaarde haar fortuin met suiker- en slavenhandel. Niet uniek voor Britse handelaren, maar het is ook geen feit waar je graag mee pronkt. De familie Lascelles schroomt echter niet om te laten zien waar de pracht en praal vandaan komt. Harewood House organiseerde in het verleden een tentoonstelling over het slavernijverleden en heeft hier in samenwerking met de Universiteit van York onderzoek naar gedaan. Het maakt het geschiedenisbeeld compleet. De verschillende generaties die Harewood House bewoonden hebben voor een gevarieerde kunstcollectie gezorgd.  Zoals bij een adellijke familie hoort, zijn er de familieportretten, van kunstenaars Joshua Reynods, Hoppner en Thomas Lawrence. Na de Eerste Wereldoorlog legde de 6de graaf van Harewood een collectie meesterwerken uit de Renaissance aan, met schilderijen van onder anderen Titiaan en Tintoretto. De 7de graaf van Harewood werd gegrepen door moderne kunst en kocht juist weer werken van Picasso, Jacob Epstein en Walter Sickert. De omgeving rond Harewood House zal bezoekers niet snel vervelen. De basis ervan werd gelegd door de beroemde landschapsarchitect Lancelot ‘Capability’ Brown, de spreekwoordelijke vader van de Engelse landschapsstijl. Hij was het die de grond van adel liet glooien en waterpartijen grillig door de omgeving liet stromen. Capability Brown wilde een gevarieerd landschap, en dat is de 100 hectare rond Harewood House nog steeds. Met onder meer de oudste tuin van Harewood, die de keukens van vers fruit, groenten en kruiden voorzag, een tuin met bijzondere flora uit de Himalaya en een vogeltuin met exotische exemplaren.

De prachtige binnenplaats

De prachtige binnenplaats

Uitzonderlijk erfgoed

Harewood House is gebouwd door trendy designers uit de 18de eeuw. Baron Edwin Lascelle wilde alleen het beste van het beste en huurde de beroemde architecten John Carr en Robert Adam in. Meestermeubelmaker Thomas Chippendale was er voor het interieur. Mede dankzij het talent van deze ontwerpers heeft Harewood House een plaatsje gekregen op een lijst met gebouwen van historisch belang in het Verenigd Koninkrijk. Met een eerste graad, wat betekent dat het uitzonderlijk erfgoed is.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Voorgestelde bestemmingen