De geheime passages van Lyon

Charmante binnenplaatsen met diep uitgesleten wenteltrappen en oude waterputten – het is even zoeken, maar wie de ‘traboules’ van Lyon weet te vinden, wacht de mooiste verrassingen. Deze verborgen passages voeren niet alleen door Vieux Lyon, het oudste deel van de stad, maar ook door La Croix-Rousse, een trendy wijk met een industrieel verleden.

Kunst & Cultuur

Traboules uit heden en verleden

Lyon heeft meer dan 200 van dit soort passages, maar slechts een stuk of 40 zijn toegankelijk voor publiek. Als u ze weet te vinden tenminste, want net als bij de hofjes in Nederland zijn de ingangen zeer discreet. Juist daarom hangt er een mysterieus sfeertje in de traboules. De mooie architectuur die u onderweg tegenkomt is bovendien des te verrassender. Terwijl de bekendste en oudste traboules in Vieux Lyon te vinden zijn, bestaan ze ook in een modernere variant in La Croix-Rousse. In deze wijk op een heuvel aan de noordkant van Lyon werden in de 19de eeuw weefateliers en arbeiderswoningen gebouwd voor de zijde-industrie. De passages zijn hier daarom van recentere datum dan hun klassiekere tegenhangers aan de overkant van de Saône. Dat is goed te zien in de traboule die uitkomt op Cour des Voraces, een binnenplaats uit 1840 met een imposant trappenhuis. Een prachtig plekje dat vanwege zijn geometrische lijnen al vaak is gebruikt als filmlocatie.

Passage met design en mode

In de afgelopen jaren heeft La Croix-Rousse zich ontwikkeld tot een hippe wijk vol lofts, kunstgaleries en ateliers van jonge ontwerpers. Zoals in Passage Thiaffait, een industriële traboule waar tegenwoordig de winkels van het Village des Créateurs zijn gevestigd. Jonge designers en modeontwerpers krijgen hier een half jaar de kans hun werk te laten zien en te verkopen om zo een start te maken op de markt. U vindt er zelfgemaakte kleding, originele accessoires en designobjecten. Nagenieten van al die artistieke inspiratie kan in het gezellig lunchcafé Cousu, op een binnenplaats aan de passage.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen