Tête d’Or, geen gewoon stadspark

Of het nu hoogzomer is of midwinter, een bezoek aan Lyon is niet compleet zonder een rondje door het Parc de la Tête d’Or. Met zijn 120 hectare is het niet alleen een van de grootste stadsparken van Frankrijk, er zijn ook opvallend veel leuke dingen te zien en doen. Want hoeveel parken kent u met antieke draaimolens, zebra’s en vleesetende planten?

Actief & Outdoor

Exotische planten en dieren

Zou het toeval zijn dat de stad met een enorme gastronomische traditie (en zeer calorierijke keuken) een park heeft waarvan je zin krijgt om te bewegen? Door de grote speelweiden straalt het park eenzelfde energie uit als Central Park, dat net als Tête d’Or in 1857 werd gebouwd. Een mooie  manier om het park te verkennen is per Vélo’V, de stadsfietsen die op bijna elke straathoek van Lyon te vinden zijn. Maar u kunt ook een tochtje maken per roeiboot, waterfiets of een van de grappige familiefietsen met parasol. De bekendste plekken van Tête d’Or zijn de rozentuinen, de dierentuin en de botanische tuin – allemaal gratis toegankelijk. Vooral de Jardin Botanique is bijzonder, met zijn fraaie oranjerie en monumentale 19de eeuwse kassen. Bijzonder detail: de oudste kas, de Serre Hollandaise, bevat een grote collectie vleesetende planten. Zachtaardigere planten zijn er gelukkig ook, zoals waterlelies. Wie meer van fauna dan van flora houdt gaat naar de historische zoo. Net als de rest van het park werd deze meer dan anderhalve eeuw geleden aangelegd. In de dierentuin verblijven onder meer olifanten, zebra’s, tijgers, luipaarden en anaconda’s. Op de enkele jaren geleden aangelegde   Afrikaanse savanne lopen meer dan honderd diersoorten vrij door elkaar.

Giraffen in de gratis dierentuin van La Tête d’Or

Giraffen in de gratis dierentuin van La Tête d’Or

Leuk met kinderen

Behalve de dierentuin zijn er meer attracties die Tête d’Or een ideale stop maken tijdens een stadsbezoek met kinderen. Zoals de twee antieke draaimolens met handgeschilderde figuren, de ouderwetse skelters en schommels, en de elektrische bootjes waar iedereen zelf mee kan varen. Uniek is het eigen marionettentheater, het Théâtre de Guignol. Het personage Guignol – nog altijd een van de hoofdpersonen van de Franse poppenkast – werd rond 1800 in Lyon bedacht.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.