Het strand van Aberdeen

Ondanks zijn noordelijke ligging, noordelijker dan Moskou, is Aberdeen ’s zomers niet alleen een leuke stad voor een citytrip maar ook een fijne strandbestemming. Voor zwemmen is het net wat te fris, maar deze uitgestrekte stranden zijn er voor gemaakt om te wandelen of te vliegeren. De zon schijnt vaak en lang, het klimaat is mild en de luchten zijn regelmatig strakblauw. Wie houdt van zand tussen de tenen, watersporten en walvis-spotten, kan hier zijn hart ophalen.

Strand
Met een beetje geluk is de papegaaiduiker hier te spotten

Met een beetje geluk is de papegaaiduiker hier te spotten

Ruige natuur in Rattray Head

Maar liefst 17 kilometer strand strekt zich hier uit naast het natuurreservaat Loch of Strathbeg, een waar vogel- en vlinderparadijs. Vogelaars kunnen zich in dit drasland verheugen op allerhande wintergasten, zoals kleine rietganzen uit Spitsbergen, wilde zwanen uit IJsland en papegaaiduikers uit Nova Zembla. In de baai worden regelmatig bruinvissen gespot. Het opvallendste bouwwerk is ongetwijfeld de 37 meter hoge vuurtoren, die alleen bij laagtij bereikbaar is. Tegenwoordig sluit de vloed gelukkig niemand meer in; het eenzame baken aan de kust is al sinds 1982 onbemand. Het lichtsignaal is echter geautomatiseerd, dus de toren is nog wel in gebruik. De vele sporen van schipbreuk langs de kust duiden erop dat dit bepaald geen overbodige luxe is.  Rattray Head ligt tussen Peterhead en Fraserburgh, op een uurtje rijden ten noorden van Aberdeen. Een idyllische uithoek van Schotland, ver van de drukte: heerlijk om eens goed uit te waaien.

Zeehond aan de kust

Zeehond aan de kust

Boat tour

In de donkere wateren van de Noordzee gaan dolfijnen, walvissen, bruinvissen en haaien schuil. Vlak buiten de kust van Aberdeen komen ze regelmatig boven het oppervlak, en dat levert veel spektakel op. Ook hoog boven de golven is er veel te zien: honderden zeevogels, waaronder soms zelfs de bijzondere papegaaiduiker. Allemaal zijn te spotten vanaf de bootjes van Clyde Cruises die regelmatig uitvaren vanuit Aberdeen Harbour. Met een ervaren gids aan boord mist u niets. U vertrekt vanaf het Eurolink-dok, vlakbij de vismarkt.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.