KLM Reisgids

De Bund: Shanghai’s golden mile

De Bund-promenade is de ‘golden mile’ van Shanghai. Deze aaneenschakeling van koloniale bankgebouwen, consulaten en hotels is een favoriete hangout voor de inwoners van Shanghai. Het historische karakter van de Bund, vormt een contrast met Shanghai’s moderne skyline aan de overkant van de Huangpu Jiang-rivier.

Kunst & Cultuur
Aan de Bund is altijd iets te beleven

Aan de Bund is altijd iets te beleven

Een architectonische tijdreis

Het eerste gebouw in Europese stijl verscheen in 1843 aan de Bund, dat letterlijk ‘kade langs de modderige oever’ betekent. Overigens werd deze naam door westerlingen aan de plek gegeven, Chinezen noemen de rivieroever nog altijd Waitan. Vanaf 1843 zijn er heel wat zijn consulaten, banken en hotels bijgebouwd, voornamelijk in Oost-Indiase stijl. Die bouwstijl heeft zijn naam te danken aan de ‘reis’ die hij aflegde: westerse stijlen bereikten het Verre Oosten namelijk via India. Na de vorige eeuwwisseling combineerden architecten modernistische met traditioneel-Chinese stijlen, zoals te zien is aan het Palace Hotel en het voormalige gebouw van de Russo-Chinese Bank. Aan het begin van de 20e eeuw deed Art Deco zijn intrede, wat goed te zien is aan de Bank of Communications uit 1948. Voor een goed zicht op de verscheidenheid aan bouwstijlen, stapt u het Peninsula Hotel binnen. Dit Art Deco-hotel heeft een openluchtbar met een schitterend uitzicht op de Bund.

Het beste panorama

Tot 1990 was het aan de oostoever van de Huanpurivier – tegenover de Bund – nog betrekkelijk rustig, maar sindsdien is hij uitgegroeid tot het meest gefotografeerde panorama van de stad. De glanzende wolkenkrabbers van het zakelijke district, strijden hier om een plekje op de gevoelige plaat van toeristen. Ze vormen een contrast met de ‘lage’ historische gebouwen van de Bund - van slechts enkele etages. Vanaf 2014 staat er de op een na hoogste wolkenkrabber ter wereld: de Shanghai Tower. Alleen de Burj Khalifa in Dubai reikt hoger. Op dezelfde oostoever vindt u verder de iconische Oriental Pearl Tower, het Shanghai World Financial Center - met als bijnaam de flessenopener - en de statige Jin Maotoren. Ze bieden u mooie uitzichten over de stad en de Bund, hoewel het uitzicht op de torens zelf, vanaf de Bund, onovertroffen blijft.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.