De middeleeuwse Bovenstad van Zagreb

De Bovenstad van Zagreb ligt hoog op heuvel boven de stad. Een bezoek aan dit middeleeuwse gedeelte van de stad is dan ook letterlijk een absoluut hoogtepunt. Daar waar de Benedenstad lekker levendig en druk is, is de Bovenstad verzonken in een sfeer van stilte en rust.

Kunst & Cultuur
Museum of Broken Relationships

Museum of Broken Relationships

Musea op loopafstand

Van de diverse musea in de Bovenstad van Zagreb zijn er 2 nadrukkelijk de moeite waard. Het Kroatische Museum van Naïeve Kunst herbergt een verzameling van 1.500 werken van kunstenaars die de regels van de schilderkunst volledig lieten varen, wat resulteerde in alledaagse, bizarre taferelen in heldere kleuren. Uniek en ontroerend is vervolgens het Museum of Broken Relationships, op nog geen 2 minuten lopen. Hier kunt u tientallen alledaagse objecten bekijken, elk met een verhaal over een verbroken relatie. De collectie schetst het beeld dat de liefde prachtige maar ook hartverscheurende herinneringen oplevert.

De kobaltblauwe Funicular

De kobaltblauwe Funicular

Funicular: cultureel stadsmonument

De Zagreb Funicular is de 120 jaar oude kobaltblauwe tandradbaan die Zagreb's Bovenstad met de Benedenstad verbindt. Een ritje met dit geinige stadstreintje duurt 64 seconden over slechts 66 meter, maar het wordt veelvuldig gebruikt. Elk jaar gaan er zo’n 750.000 passagiers op en neer. De funicular, het oudste transportmiddel van Zagreb en een beschermd cultureel stadsmonument, verkeert nog steeds in originele staat.

De 'inbrekerstoren' van de Bovenstad

De 'inbrekerstoren' van de Bovenstad

Uitzichtpunt met kanonschoten

Voor het mooiste uitzicht over de Benedenstad van Zagreb kunt u de Kula Lotrščak, de inbrekerstoren, beklimmen. De toren staat boven aan de halte van de funicular en was onderdeel van de vroegere verdedigingswerken van de oude stad. Elke avond luidde een bel wanneer de stadspoort sloot om inbrekers te weren – vandaar de naam. In de 19de eeuw werd er een vierde verdieping op de toren gebouwd en op de top werd een kanon geïnstalleerd. Sinds die dag wordt iedere dag om 12 uur een kanonschot vanaf de toren gelost.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen