Schildpadden spotten op Curaçao

Een ontmoeting met een vredig voorbij zwemmende zeeschildpad is een onvergetelijke ervaring. Rond Curaçao worden de gepantserde prehistorische zoogdieren regelmatig gespot, maar ze blijven ernstig bedreigd en dus zeldzaam. Welke schildpadsoorten zijn er? Waar zwemmen ze rond? Wanneer klimmen ze het strand op om te nestelen? En waar is de kans het grootst om mee te maken dat zo’n nest uitkomt en de babyschildpadjes naar zee kruipen?

Strand

Op zoek naar de zeeschildpad

De kans op een ontmoeting met een zeeschildpad is onderwater het grootst bij Playa Lagun, de sleepboot bij Caracasbaai en rond Klein Curaçao. Soms willen ze niets weten van pottenkijkers, maar het komt vaak voor dat ze nieuwsgierig zijn en naar mensen toe komen. In de baaitjes van het nationaal park Shete Boka klimmen de beesten het strand op om eieren te leggen. Als zo’n nest uitkomt, klauteren de babyschildpadjes met tientallen tegelijk naar zee. Let wel: zeeschildpadden zijn bedreigd, dus pak ze niet vast, gebruik geen zaklamp en verstoor het nestelen niet. Geen geluk? In het Sea Aquarium in Willemstad kunt u gegarandeerd schildpadden onderwater van dichtbij bekijken – hier zijn ze zelfs te voeren.

De soepschildpad houdt van zonnen

Zeeschildpadden worden rond een meter lang, wegen 70 tot 200 kilo en kunnen ruim 80 jaar oud worden. De karetschildpad leeft dichtbij de kust en eet sponzen, de dikkopschildpad leeft rond het rif en eet schelpdieren. De soepschildpad leeft in ondiep water en eet zeegras – dit is ook de enige zeeschildpad die wel eens voor de lol aan land komt, om te gaan liggen zonnen op het strand. De 3 soorten leven overdag, maar hun eieren leggen ze ’s nachts. De nesten komen ook alleen uit in het donker.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.