Feestvieren op Bonaire

Dans en muziek hebben een speciaal plekje in het hart van de Bonairianen. Dat er op Bonaire veel meer is te ontdekken dan de schitterende onderwaterwereld en de uitgestrekte stranden, wordt al gauw duidelijk tijdens de vele volksfeesten op het Caribische eiland.

Actief & Outdoor

Praalwagens en felgekleurde kostuums

Het feestjaar op Bonaire begint op Nieuwjaarsdag met de Maskarada, een van de meest traditionele festivals van het eiland. Er zijn veel Spaanse invloeden in te herkennen met typisch Spaanse instrumenten als de gitaar en ukelele. Alle eilandbewoners trekken in een muzikale optocht naar het gouverneurshuis, waar ze met de gouverneur toosten op het nieuwe jaar – met een glas rum. Carnaval is het bekendste en belangrijkste feest op Bonaire. In februari verzamelt jong en oud zich om mee te lopen en te dansen met de optochten. De feestvierders zijn uitgedost met glitterende kostuums en felgekleurde verentooien; praalwagens trekken door de straten, en uiteraard klinkt er volop vrolijke muziek. Bekijk al het vertier vanaf de straatstalletjes, waar goedgevulde koelboxen en smeulende barbecues klaar staan.

Swingend oogstfeest

Een minder bekend feest is Simadan, een typisch Bonairiaanse oogstviering in de lente. Familie en vrienden komen dan op het land samen om maïs en sorghum (een graansoort) te oogsten. De boer zorgt voor lekker eten en drinken en iedereen danst erop los. In de traditionele volksdans bari herkennen geoefende dansers duidelijk passen uit de Europese wals en polka, maar ook de swingende bewegingen van de Latijn-Amerikaanse rumba en meringue.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen