De ongeschonden natuur van Bonaire

In het noordwesten van het eiland Bonaire ligt het Nationaal Park Washington Slagbaai. Met maar liefst 5.600 hectare aan ongeschonden natuur beslaat dit park eenvijfde van het eiland. Het park, opgericht in 1969, is het eerste nationale park van de Nederlandse Antillen. Het natuurgebied bestaat uit stranden, zandduinen, bos, mangroven en ‘saliñas’, een soort zoutmeren.

Nature
Nationaal Park museum

Nationaal Park museum

Waar komt de naam vandaan?

De naam Washington Slagbaai verraadt een hele geschiedenis. Het park ligt op de locatie van enkele voormalige plantages. De laatste eigenaars, die onder meer zout, houtskool en aloë exporteerden, noemden de noordelijke plantage Amerika. Bij de ingang stond een klein kantoortje waar de plantagearbeiders hun loon konden halen. Omdat de plek zo belangrijk voor ze was, noemden zij die Washington, naar de hoofdstad van Amerika. Deze naam is gebleven. ‘Slagbaai’ verwijst naar het slachten van de geiten destijds. Die werden vervolgens gezout en al naar Curaçao verscheept.

Zout heuvels

Zout heuvels

De saliñas van Bonaire

Op Bonaire is er een groot aantal ‘saliñas’ te vinden, zoutmeren. De grootste liggen in Washington Slagbaai. Vroeger stond het water van de zee veel hoger dan nu. Bij het dalen van het waterpeil bleef een deel van het zoute water achter de koraalriffen staan, waardoor de saliñas ontstonden. De meren zijn belangrijk voor de bescherming van het koraal, omdat ze schadelijke deeltjes uit het regenwater filteren. Flamingo’s vinden dit zoute water heerlijk.

Woestijnlandschap

Woestijnlandschap

Wandelen naar de top van de Brandaris

Voor wandelaars zijn er in Washington Slagbaai 3 uitgestippelde routes. Twee daarvan leiden naar het hoogste punt van Bonaire, de Brandaris. Deze heuvel van 241 meter hoog werd vroeger gebruikt als vuurtoren. De naam is een verbastering van het Nederlandse ‘Brand, daar is’. De heuvel kan het beste vóór 12 uur ’s middags worden beklommen. Daarna is het al gauw te heet om deze uitdaging aan te gaan. Vanaf de top van de Brandaris is op heldere dagen zelfs de kust van Venezuela te zien.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.