
Bijzonder van buiten én binnen
Naast het exterieur, is ook het interieur van de Christus Kirche de moeite van het bekijken waard. Meest opvallend zijn de glas-in-loodramen, welke helemaal in lijn zijn met de Jugendstil, de geliefde bouwstijl van begin 20ste eeuw: gestileerde bloemen, planten en geometrische patronen. Aangezien de kerk het einde moest markeren van de strijd tussen de Duitsers en inheemse stammen, is de het ook een monument voor de gevallen - Duitse - slachtoffers: op bronzen plakkaten aan de muren zijn hun namen vermeld.

Stam uit het oosten van Windhoek
Een zware tijd voor koloniale stammen
Het koloniale tijdperk was, met name voor de inheemse bevolking van het toenmalige Duits-Zuidwest-Afrika, een duistere periode. Er vielen vele tienduizenden slachtoffers tussen 1904 en 1908, met name onder de bevolking van de Herero- en Nama- stammen. Dit bloederige hoofdstuk uit de geschiedenis werd later erkend als de eerste volkerenmoord van de twintigste eeuw. De centraal gelegen Christus Kirche moet de herinnering aan deze geschiedenis levend houden én de vrede bezegelen. Niet voor niets draagt één van de drie bronzen kerkklokken de inscriptie 'Friede auf Erden', oftewel 'vrede op aarde'.

De Kaiserliche Realschule
Meer koloniale invloeden in Windhoek
In de omgeving van de Christus Kirche zijn meer gebouwen te vinden die tijdens het Duitse bewind zijn neergezet, zoals de Kaiserliche Realschule met het bouwjaar 1909. Het gebouw diende als school voor Europese kinderen. Omdat zij niet gewend waren in de Afrikaanse hitte, diende het markante torentje van het gebouw als airconditioning: in het dak zitten gaten waar frisse lucht door naar binnen kon komen. Iets verderop, aan de Independence Avenue, is nog een drietal gebouwen te vinden uit de koloniale tijd, ontworpen door dezelfde architect. Het meest bijzonder is het Erkrath gebouw, waar destijds woningen en bedrijven in waren gevestigd.