Museumsinsel: een schateiland vol wereldkunst

Op een eilandje in de Spree staat en hangt zoveel kunst van wereldbelang dat de UNESCO het op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Volgens de cultuurcommissie van de VN ‘illustreert het unieke ensemble van gebouwen de evolutie van ruim een eeuw modern museumontwerp’. Het begon in de 16de eeuw met de lusthof bij het stadsslot, en inmiddels staan op het Museuminsel 5 van ’s werelds meest prestigieuze musea bij elkaar.

Kunst & Cultuur
Nefertiti, pronkstuk van het Neues Museum

Nefertiti, pronkstuk van het Neues Museum

‘De mooiste vrouw van Berlijn’

Vergeet Marlene Dietrich of Hildegard Knef: de mooiste vrouw van Berlijn is koningin Nefertiti. In de 14de eeuw voor Christus heerste ze samen met farao Achnaton over Egypte. Haar kalkstenen buste is ruim 3 millennia oud en lag al die tijd onder de grond, maar afgezien van wat kleine beschadigingen is Nefertiti nog helemaal intact. In 1912 werd ze opgegraven door een Duitse archeoloog op de plek waar ooit het atelier van hofbeeldhouwer Tutmoses stond. Nu is ze te bewonderen in het Neues Museum.

‘Der Mönch am Meer’ van Caspar David Friedrich

‘Der Mönch am Meer’ van Caspar David Friedrich

De monnik van Caspar David Friedrich

In een wapperend gewaad waait hij uit aan zee, de eenzame monnik van Caspar David Friedrich. De ‘schilder van de stilte’ verwierf faam met zijn romantische landschappen, waarvan er overigens maar weinig in Duitsland te zien zijn. Ook in het werk ‘Monnik aan Zee’ valt de mens, zoals altijd bij Friedrich op de rug gezien, in het niet bij de grootsheid van de natuur. De lichtende hemel, het lege strand en de verlaten zee zijn overweldigend. Te zien naast zijn ‘Abdij in het Eikenbos’ in de Alte Nationalgalerie.

Het Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum

Een Griekse tempel in Berlijn

Een eeuwenoude rijk gedecoreerde stadspoort uit Babylon, een 15de-eeuwse kleurrijke staatsiekamer uit Aleppo en een metershoge marktpoort uit Milete – met zo’n collectie is het geen wonder dat dit het drukst bezochte museum van Duitsland is. Hét pronkstuk is het Pergamonaltaar, een Griekse tempel uit de 2de eeuw voor Christus, getooid met een 113 meter lange fries met beelden van goden en reuzen. Het kolossale altaar werd in 1878 door een Duitse archeoloog opgegraven in het huidige Turkije, naar Berlijn verscheept en gereconstrueerd, waarna het Pergamonmuseum eromheen is gebouwd.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen