(n)Ostalgie van de DDR

Op 9 november 1989 is er in Oost-Berlijn een einde gekomen aan de afzondering van het Westen; de Berlijnse Muur werd toen afgebroken. Ondanks dat Oost en West al bijna 3 decennia met elkaar zijn verenigd, is er nog enige ‘ostalgie’ uit deze periode bewaard gebleven. Zo kunnen bezoekers van de stad een Trabant-safari maken, overnachten in een Oost-Berlijns hotel en een ouderwetse DDR-maaltijd eten in een restaurant.

Kunst & Cultuur
Trabant-safari door Berlijn

Trabant-safari door Berlijn

Op pad met een Trabant

Meer dan een koekblik op 4 wielen is het niet, maar voor een rondje Berlijn is de Trabant een prima vervoersmiddel. Op verschillende locaties in de stad is het mogelijk dit symbool van voormalig Oost-Duitsland te huren. Cruise zelfstandig langs Berlijnse bezienswaardigheden of ga op een Trabant-safari: een gids leidt meerdere auto’s tegelijk door de stad. De tour gaat langs verschillende historische monumenten en laat u kennismaken met overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog en de DDR. Zo passeert u de Reichstag, Checkpoint Charlie en de East Side Gallery. Een leuke manier om de stad beter te leren kennen.

Oost-Duitse woonkamer in het DDR Museum

Oost-Duitse woonkamer in het DDR Museum

Voel de DDR

Wie wil weten hoe het dagelijks leven er in de DDR uitzag, moet zeker een kijkje nemen in het DDR Museum in stadsdeel Mitte. Het museum opende in 2006 zijn deuren en is sindsdien een van de best bezochte musea van Berlijn. Alle thema’s die het DDR-leven bepaalden – denk aan opvoeding, werk, onderwijs en economie – worden hier behandeld. Het museum is zeer interactief ingesteld. Bezoekers mogen alles aanraken, kasten en laden opentrekken, door seksuele voorlichtingsboekjes bladeren en naar spionagebandjes luisteren. Het DDR Museum werpt een vrij accurate blik in het verleden.

Proef het verleden

Proef letterlijk het DDR-verleden in het DDR-Restaurant Domklause aan de rivier de Spree. Het restaurant is in hetzelfde blok gesitueerd als het beruchte Palasthotel, waar de Stasi in de DDR-tijd belangrijke gasten ontving. Het restaurant reproduceert de originele recepten van het hotel uit de glorieuze dagen van het communisme. Zo serveren ze er een Ketwurst (ook wel bekend als hotdog) of  een Jägerschnitzel met pasta. Na een goede DDR-maaltijd kunt u uitbuiken in het Ostel, een hostel met authentiek DDR-meubilair met prijzen van voor het kapitalisme – een tweepersoonskamer kost er 32 euro per nacht.

Good Bye Lenin!

Wie zich nog iets meer wil verdiepen in het DDR-leven kan voor vertrek naar Berlijn de film ‘Good Bye Lenin!’ (2003, Alexander Payne) bekijken. De hoofdpersoon Alex woont al zijn hele leven in Oost-Berlijn. Wanneer zijn moeder, groot voorstander van het socialistische Oost-Duitsland, in oktober 1989 in coma raakt en na de val van de muur pas weer ontwaakt, heeft hij een groot probleem: haar hart is zwak en het feit dat het kapitalisme haar wereld is binnen gedrongen kan haar fataal worden. Om zijn moeder te redden, maakt Alex van hun appartement een socialistisch museum. Hij laat zijn moeder in de waan dat er niets is veranderd. Dat gaat goed totdat zijn moeder tv gaat kijken en haar bed verlaat.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen