Tempelhof: van Hitlers ‘Weltflughafen’ tot stadspark

Van graslandingsbaan tot ’s werelds grootste vliegveld, en van Pruisische paradeplaats tot stadspark: geen enkele andere luchthaven kent zo’n bewogen geschiedenis als Flughafen Tempelhof. Met wel 10 vluchten per dag was dit in 1926 Europa’s grootste vliegveld – nog voor Londen, Parijs en Amsterdam. Toen de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog alle toegangswegen afsloot, werd West-Berlijn door de lucht bevoorraad via Tempelhof: de ‘Berlijnse luchtbrug’.

Kunst & Cultuur

De Berlijnse luchtbrug tijdens de Koude Oorlog

Een van de grootste bouwwerken die Hitler naliet heeft een ironisch genoeg een warm plekje in de harten van veel Berlijners. Tempelhof, gebouwd als grandioze toegangspoort tot ‘Germania’, de nieuwe hoofdstad van het Derde Rijk, behoedde velen na de oorlog voor een wisse hongerdood. Toen West-Duitsland in 1948 de D-Mark invoerde, besloot Sovjetleider Stalin alle toegangswegen naar West-Berlijn te blokkeren. De 2 miljoen West-Berlijners konden vanaf toen alleen nog door de lucht worden bevoorraad. Het was een geluk bij een ongeluk dat Tempelhof te vinden was aan de deze kant van de muur. De ‘Berlijnse luchtbrug’ was een monsteroperatie: bijna een jaar lang landde er elke minuut een vrachtvliegtuig. De bevoorradingsvliegtuigen werden bekend als de ‘Rosinenbomber’ (rozijnenbommenwerpers), omdat de piloten tijdens het aanvliegen doosjes rozijnen, zakjes snoep en chocoladerepen uit het raam gooiden naar de juichende kinderen. In totaal werd in bijna een jaar 2,3 miljoen ton vracht aangevoerd via 278.000 vluchten.

Het grootste stadspark van Berlijn

Na de sluiting van het vliegveld is jarenlang gesteggeld over een nieuwe bestemming. Inmiddels is Tempelhof het grootste stadspark van Berlijn. Op de landingsbanen kan men fietsen, joggen, skaten en kitesurfen, in het gras wordt geluierd, gevoetbald en gebarbecued. Regelmatig zijn er popfestivals en sportevenementen, hangars zijn omgebouwd tot sporthal of discotheek en kantoren tot kunstatelier of muziekstudio. Onder leiding van landschapsarchitect Eelco Hooftman verrijst aan de rand van het park een kleine woonwijk. Voor het historische luchthavengebouw hoeft niet te worden gevreesd: dat heeft een monumentenstatus.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen