Buurtkroegen van betekenis

Tijdens de apartheid waren de meeste cafés verboden terrein voor de zwarte bevolking. Daarom ontstonden er in de townships illegale barretjes waar mensen samenkwamen om te drinken, te discussiëren en naar muziek te luisteren. In het nieuwe Zuid-Afrika zijn deze ‘shebeens’ laagdrempelige uitgaansgelegenheden geworden. U kunt hier op een ongedwongen manier een drankje nuttigen in gezelschap van de lokale bevolking.

Nachtleven & Uitgaan

Op elke hoek van de straat

De shebeens hebben tegenwoordig een vergunning en zijn gezellige buurtkroegen geworden. De andere gasten brengen u met liefde op de hoogte van het wel en wee van hun wijk. Ze doen dit onder het genot van een ‘normaal’ biertje dan wel een ‘umqombothi’, een traditioneel Afrikaans bier dat van mais is gemaakt, Er is vaak ook livemuziek, van jazz of reggae tot dj’s die kwaito draaien, de Zuid-Afrikaanse versie van housemuziek. De meeste shebeens serveren simpele, traditionele (en soms behoorlijk pittig gekruide) maaltijden. Shebeens vindt u in de townships op bijna elke hoek van de straat. Sommige zijn niet meer dan 4 muren met een golfplaten dak, anderen hebben de status van drukbezochte hotspot verworven. Wandie’s Place in Soweto, in de wijk Dube, is zo’n hotspot. In de jaren ’80 moest eigenaar Wandile Ndala zijn bezoekers met zorg selecteren, uit angst dat zijn illegale business zou worden verraden. Tegenwoordig weet iedereen hem te vinden en verwelkomt hij zelfs beroemdheden als Richard Branson, Will Smith en Chris Rock. Andere shebeens zijn in de loop der jaren juist heel gewoon gebleven. Robby’s Place in Pimville bijvoorbeeld, waar de kopstukken van het ANC in 1955 het Freedom Charter ondertekenden, is nog steeds diezelfde eenvoudige, ontspannen plek waar je even wat drinkt. Andere bekende shebeens zijn Tysons (ook in Pimville), Vardos (Mapetla), The Rock (Rockville) en Boyce (Diepkloof).

Hip in Greenside

Hoewel Mamma’s (in Greenside) pas sinds 2003 bestaat en dus niet boogt op een roemrucht verleden, is het toch een van de bekendste shebeens van Johannesburg. Het kleurrijke decor doet de townships eer aan, het zebrapatroon op de muren geeft een warme Afrikaanse sfeer, de vibe is gemoedelijk, en het cocktailmenu is erg uitgebreid. ’s Avonds barst het feest los als de dj begint te draaien. Op zondagmiddag is er ook livemuziek, ideaal voor een gezellige middagborrel.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen