Jonge stad, bewogen verleden

Ooit was het gebied rondom Johannesburg dun bevolkt. Maar dat veranderde toen er aan het eind van de 19de eeuw goud werd gevonden: in één klap stond Johannesburg op de kaart. In 1886 werd de stad officieel gesticht. Johannes Meyer en Johannes Rissik, de ‘2 Johannese’ uit de regering van de Zuid-Afrikaansche Republiek, verleenden hun naam aan wat zou uitgroeien tot hét zakencentrum van Afrika.

Kunst & Cultuur

Constitution Hill, een historische heuvel

Als er één plek is die de geschiedenis van deze stad ademt, is het Constitution Hill wel. Deze heuvel met zijn grandioze uitzicht over de stad ligt in de buitenwijk Braamfontein. Constitution Hill is getuige geweest van grote gebeurtenissen die de stad heeft gekend: hier vochten rond de vorige eeuwwisseling Britse soldaten een oorlog uit met de Boeren, en hier werden jeugdige dissidenten opgepakt tijdens de Soweto-opstand van 1976. En na de Apartheid is hier het nieuwe gerechtsgebouw neergezet. Het oude fort op de heuvel is in 1964 uitgeroepen tot nationaal monument. Toch stond het bij de inwoners van Johannesburg vooral bekend als de gevangenis die werd gevreesd om zijn keiharde regime: Old Fort Prison, in de volksmond Number Four genoemd. In sectie 4 werden de zwarte mannelijke gevangenen vastgehouden – behalve ‘gewone’ criminelen ook de belangrijkste politieke rebellen. Zo hebben onder anderen Mahatma Gandhi en Nelson Mandela er eenzame, koude nachten doorgebracht. Tegenwoordig waakt hier juist de gerechtigheid, in de vorm van het een architectonisch hoogstandje waarin sinds 2004 het Hooggerechtshof zetelt. Maar Constitution Hill is méér: je vindt hier ook 3 musea die de bewogen geschiedenis van Johannesburg vertellen. Interactieve tentoonstellingen en tours geven inzicht in Zuid-Afrika’s turbulente verleden en laten zien hoe de overgang naar de huidige democratie is verlopen. Het complex huist ook de grootste mensenrechtenbibliotheek van het zuidelijk halfrond en een kunstcollectie van bekende nationale artiesten. Vanaf de publiekstribune kunnen bezoekers rechtszaken bijwonen.

Het Museum Africa in het ‘Cultural Precinct’ van de wijk Newtown

Het Museum Africa in het ‘Cultural Precinct’ van de wijk Newtown

Zuid-Afrika herinnerd

In de wijk Newtown vindt u te midden van de jazzcafés, muzikale podia en een plaatselijk theater het Museum Africa. In de voormalige markhallen geven schilderijen, foto’s, archeologische opgravingen en artefacten een beeld van de geschiedenis van Zuid-Afrika en Johannesburg in het bijzonder. Zo kunt u er zien hoe eenvoudig de mijnarbeiders hier leefden en hoe schrijnend het verschil is met de luxe waarin hun bazen konden baden. Ook is er aandacht voor de verschillende muziekstijlen, bijvoorbeeld die van de townships.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.