Kruger: het grootste natuurpark van Zuid-Afrika

Het Kruger National Park is een van de oudste, bekendste en grootste natuurparken van Afrika. Het park, in de volksmond ‘de wildtuin’ genoemd, bestrijkt zo’n 20.000 vierkante kilometer, ongeveer de helft van Nederland. Door de omvang van het park en de verschillende ecozones zijn hier haast alle Afrikaanse diersoorten van Afrika te vinden. Bovendien in groten getale: meer dan 13.000 olifanten, 5.000 giraffen, 86.000 impala’s en bijna 5.000 neushoorns lopen rond in het Krugerpark.

Nature

Wilde dieren spotten

Het Krugerpark bestaat grofweg uit 3 delen. Het vruchtbare zuidelijke gedeelte, met dicht struikgewas, bergen en rivieren is veruit het meest populair. Hier zijn grote kuddes giraffen, impala’s, zebra’s en olifanten te zien, en ook leeuwen, krokodillen, nijlpaarden en een aantal jachtluipaarden. Over het hele park verspreid zijn kampen waar u kunt overnachten. Daar zijn ook winkels, een tankstation en een restaurant. Een bijzonder kamp is Lower Sabie, want hier brengt u de nacht door aan een drinkplaats. ’s Nachts komen daar olifanten zich wassen, en u ziet er wrattenzwijnen met hun hele gezin water drinken. Het centrale gebied is meer open en vlak en daar lopen wat minder dieren rond dan in het zuidelijke deel. Maar ook hier zijn buffels, olifanten, nijlpaarden, giraffen en wat leeuwen te vinden. In dit gedeelte bevinden zich diverse kampen, waaronder Lebata. Dit kamp heeft een olifantenmuseum met bijvoorbeeld schedels en slagtanden. Het wat zuidelijkere kamp Satara ligt aan een drinkplaats in het grasland – een plek die graseters aantrekt en dus ook hun natuurlijke vijand: de leeuw. Het noorden, boven de rivier Lebata, is vooral voor vogelliefhebbers een interessante plek. Boven de rivier is er een kleurrijk vogelleven. Kamp Shingwedzi staat bekend om z’n vele vogelsoorten, maar er zijn ook dieren te zien als waterbokken, antilopen en koedoes. Kamp Mopani is een van Krugers nieuwste camps en ligt bij Pioneer Dam. Deze plek is vooral in de winter aantrekkelijk, omdat er dan weinig water is en de dieren samendringen rond de dam.

Begeleid op pad

Wie in het park verblijft en een beetje een vroege vogel is, kan elke ochtend rond zonsopkomst meelopen met de wildwandelingen. Deze wandelingen duren gemiddeld 3 uur. Er zijn ook 3-daagse wildernistochten onder leiding van ervaren opzichters. De kans om wilde dieren te spotten is hierbij niet groter dan met de auto, maar de gids maakt u bewust van de bijzondere vegetatie en kleinere dieren. Deze 3-daagse tochten worden gehouden in groepen van maximaal 8 personen. Het is voor echte wandelliefhebbers – u gaat namelijk elke dag 7 uur op pad.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.