Soweto: het hart van de stad

Soweto, oorspronkelijk een afkorting van South Western Townships, is ontstaan als buitenwijk waar mijnwerkers en zwarte arbeiders werden gehuisvest. Dit stadsdeel ten zuidwesten van Johannesburg groeide uit tot het symbool van de strijd tegen de apartheid. Tegenwoordig is Soweto een levendige weerspiegeling van het nieuwe Zuid-Afrika, waar enkele bezienswaardige monumenten herinneren aan de roemruchte geschiedenis.

Kunst & Cultuur

Soweto in opstand

Toen de overheid in 1976 het plan had opgevat voortaan al het onderwijs te geven in het Afrikaans in plaats van Engels, ontstonden in Soweto massale protesten. Tijdens een van deze studentenmarsen werd de 13-jarige Hector Pieterson door de politie neergeschoten. De foto die werd gemaakt van de jongen die van de protesten weg wordt gedragen ging de hele wereld over. Ter herinnering aan die zomer vol onlusten, die aan honderden mensen het leven kostten, werd in 2002 de Hector Pieterson Memorial Site opgericht. Niet ver van de plek waar het gebeurde, vertelt dit museum met ooggetuigenverslagen, foto’s en filmmateriaal over de opstanden.

Mandela’s oude woonhuis is nu een museum

Mandela’s oude woonhuis is nu een museum

De helden van de apartheid

Verschillende beroemde anti-apartheidsstrijders hebben een deel van hun leven in Soweto doorgebracht. Nelson Mandela woonde hier een tijd, net als aartsbisschop Desmond Tutu. Beiden hadden een huis in Vilakazi Street in de wijk Orlando West, waarmee deze straat de enige ter wereld is waar 2 Nobelprijswinnaars hebben gewoond. Het eenvoudige, bakstenen ‘matchbox house’ van Mandela, bekend van de talloze tv-optredens van zijn toenmalige vrouw Winnie, is nu een museum. Er zijn memorabilia, schilderijen en foto’s van de Mandela’s te zien.

Afrikaanse metropool

Johannesburg mag dan een moderne en snelle wereldstad zijn, in Soweto heeft iets van een prettige chaos. Vanaf de voetbrug van het Chris Hani Baragwanath Hospital is dat goed te zien. U kunt hier uitkijken over het stadsdeel, met de gezellige warboel van straatventers die hun koopwaar aanprijzen en de kopers die proberen de beste prijs te onderhandelen. En ondertussen doen forenzen een poging een taxi te vinden.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen