De Wieg van de Mensheid‬

Op 30 kilometer ten noordwesten van Johannesburg werden aan het begin van de 20ste eeuw de oudste voorouders van de mensheid gevonden. Dankzij een combinatie van kalksteen en andere sedimenten konden deze miljoenen jaren oude resten bewaard blijven.

Kunst & Cultuur

Ondergronds spektakel

Inmiddels zijn er meer dan 500 hominiden blootgelegd. In 2000 heeft de UNESCO  Sterkfontein en het aanpalende gebied op de Werelderfgoedlijst geplaatst. In totaal zijn er in Sterkfontein 6 grotten, vol prachtige stalagmieten en stalactieten. De grootste grot, de hal van de olifanten, is 90 meter lang en 23 meter hoog en bevat een ondergronds meer. De grotten liggen in het grote natuurreservaat Isaac Edwin Stegmann. Dinsdag tot en met zondag begint er tussen 09.00 en 16.00 uur elk half uur een rondleiding.

De schedel van Mrs. Ples

De schedel van Mrs. Ples

Mrs. Ples tentoongesteld

De opgravingen in ‘De Wieg van de Mensheid’ geven een goed beeld van het leven van de mens in zowel het Stenen- als IJzeren Tijdperk. Zo bleek de Homo Ergaster, een uitgestorven mensensoort die veel overeenkomsten toonde met de Homo Erectus, al 1 miljoen jaar geleden te maken. De Griekse benaming ‘ergaster’  betekent ‘werker’ en slaan op de vuurstenen werktuigen die zijn gevonden bij de  fossielen. De fossielen en vondsten uit dit gebied zijn te zien in het Ditsong National Museum of Natural History in Pretoria. Het statige gebouw, met zijn lange zuilengalerij, is al van veraf te zien – net als de reusachtige skeletten van dinosaurussen en een walvis die in het museumpark staan. Er worden tal van fossielen, skeletten, huiden en opgezette dieren getoond, waaronder zelfs een olifant. Maar de grootste trots van het museum is zonder enige twijfel de schedel van Mrs. Ples.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.