KLM Reisgids

China’s bekendste groene thee

Chinezen gruwen van theezakjes. In China telt alleen de thee die wordt gezet van losse blaadjes, en dan vooral ook thee met een rijke geschiedenis. Nabij Hangzhou groeit misschien wel de bekendste groene thee van het land: de Longjing. Zelfs het Chinese parlement heeft een paar van de felbegeerde struiken in zijn bezit – uitsluitend staatshoofden mogen de thee ervan drinken.

Culinair
Mountain tea garden

Mountain tea garden

Meesters van de thee

Honderden plukkers trekken er elk voorjaar op uit, in de heuvels ten zuiden van het Westelijke Meer van Hangzhou. Ze plukken de fijnste theebladeren en brengen ze in manden naar de fabrieken. Daar roerbakken ‘theemeesters’ ze in een wok om ze te conserveren. Een karwei waarbij elke seconde ertoe doet: alleen de meesters weten wanneer de tere blaadjes lang genoeg in de hete pan hebben gelegen. Longjingthee is verkrijgbaar in 6 verschillende gradaties. De meest superieure kwaliteit bestaat uit uniforme blaadjes waarvan een uiterst zacht smakende thee wordt getrokken. Dragon Well Tea Village is het dorp met de legendarische waterput en dé plek om in de theehuizen de fijnste soorten te proeven. Iets verderop ligt ook het China Tea Museum, waar enorme lappen grond worden gebruikt om de kunst van het cultiveren, drogen en proeven van groene thee te tonen.

Thee om van te dromen

De kwaliteit van de thee uit Hangzhou zou op een heel bijzondere manier aan het licht zijn gekomen. Tijdens een van zijn reizen zag keizer Qianlong theeplukkers aan het werk bij Hangzhou. Hij plukte mee, maar moest onverwachts terugkeren naar Beijing. Daar trok hij thee van de door hem geplukte bladeren voor zijn zieke moeder. Beiden waren er direct aan verknocht, en vanaf toen werd aan het keizerlijke hof thee uit Hangzhou geschonken. Qianlong gaf 18 struiken bij de Hu Gong Tempel in Hangzhou een keizerlijke status. Deze theestruiken staan er nog steeds, ze zijn nu eigendom van het parlement. U kunt er een kijkje nemen, maar het plukken van bladeren is streng verboden: waakhonden en bewakers houden iedereen in de gaten. Tenzij u goed bevriend bent met de president, kunt u slechts dromen over deze thee.

Bekijk Reisgids Vanaf EUR 3.501*

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.