De Grand Bazaar: een complete stad onder één dak

Gekleurde olielampen, geurende kruiden en handgemaakte hamamdoeken; in de 60 straten en bijna 5.000 winkels van de Grand Bazaar, de grootste overdekte markt ter wereld, is het aanbod gigantisch. Nergens anders in Turkije ziet u zo’n goede afspiegeling van de typisch Turkse smeltkroes van culturen, de handelsgeest van de Turken en de prachtige marktwaar die hier al eeuwenlang wordt verkocht.

Winkelen
De Grand Bazaar van boven

De Grand Bazaar van boven

Een wereld op zich

De Grand Bazaar is al sinds 1461 een belangrijk handelscentrum in het Midden-Oosten. Tussen het doolhof aan steegjes staan 2 bedestens, koepelvormige marktgebouwen, die vanaf 1455 zijn gebouwd op bevel van sultan Mehmed de Overwinnaar. De hoog ommuurde Cevahir Bedesten, in het hart van de bazaar, is nog steeds de plaats waar de meest waardevolle spullen worden verkocht, zoals antiek. In de 16de eeuw, gedurende de regeerperiode van sultan Suleiman de Grote, werd de bazaar sterk uitgebreid. In 1894, na een aardbeving die de markt gedeeltelijk verwoestte, onderging de Bazaar een grootse restauratie. Het overdekte marktcomplex strekt zich tegenwoordig uit over een gebied van 31 hectare en omvat naast de duizenden winkeltjes, cafés en restaurants een aantal historische gebouwen en bijzondere  architectonische elementen. Zo staan er 2 oude moskeeën en 4 fonteinen die met prachtige mozaïeken  zijn bedekt. Ook vindt u er 2 hamams uit de 14de eeuw. De Oruculer Hamam, alleen toegankelijk voor mannen, is een van de beste en schoonste hamams van Istanbul. De hamam is genoemd naar de Oruculer-poort ( weverspoort), waarin het badhuis ook is gevestigd.

Van alle markten thuis

De Grand Bazaar wordt in het Turks ook wel Kapalıçarşı genoemd, wat ‘overdekte bazaar’ betekent. De markt werd niet alleen overdekt om onder alle weersomstandigheden handel te kunnen drijven, het was ook een bescherming tegen inbraak. Nog steeds wordt de bazaar aan het eind van elke handelsdag volledig afgesloten. Andere dingen zijn wél veranderd. Vroeger maakte men alleen gebruik van natuurlijk licht; olielampen en vuurtjes waren verboden vanwege brandgevaar. De handel begon vroeg in de morgen, wanneer de eerste zonnestralen door de hoge ramen onder de koepeldaken naar binnen sijpelde, en ging door tot zonsondergang. De ambachtsmannen en handelaren clusterden samen in straatjes vernoemd naar hun   marktwaar – zo ontstonden er de straten van de Helmenmakers, Servettenmakers of Quiltmakers. Ook nu nog zijn de meeste producten van dezelfde soort in één straat te koop. Zelfs de toegangspoorten van de bazaar werden naar de handelswaar vernoemd. Zo heet de noordelijke poort Sahaflar Kapısı (tweedehandsboekverkopers) en de oostelijke poort Kuyumcular Kapısı (juweliers).

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen