De hamam: cultuur en ontspanning

Een absolute must tijdens een bezoek aan Istanbul is een bezoek aan een hamam, een traditioneel Turks badhuis. Letterlijk en figuurlijk een onderdompeling in de Turkse cultuur en historie – dankzij het eeuwenoude badritueel zelf en ook het prachtige decor van mozaïeken. Na de behandelingen met olijfzeep, modder en washanden van kamelenhaar stapt u er met een superzachte huid weer naar buiten.

Kunst & Cultuur
Rituele reiniging in de hamam

Rituele reiniging in de hamam

Het badritueel

Het baden in een hamam is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. Tijdens de hamambehandeling wordt zowel lichaam als geest gereinigd. Voor Turkse mensen is een hamambezoek dan ook een spirituele voorbereiding op het bezoek aan de moskee. Het lichaam wordt gereinigd door zweten en de huid wordt gescrubd. Water spoelt vervolgens alles weg, ook in spirituele zin. Het hamambezoek is een ritueel gebruik, het is ook onderdeel van belangrijke levensmomenten. Zo worden aanstaande bruiden voor de huwelijksdag gebaad en bestaat er een apart reinigingsritueel voor vrouwen die net bevallen zijn. Mannen en vrouwen baden gescheiden; de grotere badhuizen kennen aparte gedeelten voor mannen en vrouwen, de kleinere zijn afwisselend geopend voor mannen of voor vrouwen.

Een massage als toegift

Een massage als toegift

Inzepen, scrubben en masseren

Een hamam bestaat uit 3 aparte ruimten – hoe verder u komt in het proces, hoe heter het wordt. Vanuit de ‘camekan’, de kleedruimte, loopt u via de ‘soguklukis’, de warme ruimte, naar het hart van de hamam. Dit is de ‘hararet’, een grote koepelvormige stoomruimte. Hier, in de mooiste ruimte van het badhuis, vinden het badritueel en de massages plaats. Het centrale punt in de hararet is een grote marmeren plaat, die wordt verwarmd door een vuur onder de steen. Hier kunt u op liggen. Na een tijdje zweten, kunt u zich laten inzepen. Waarna u wordt schoongespoeld en gescrubd, met een heerlijke massage als toegift. Soms is die massage zo grondig dat de masseurs er zelfs voor op uw rug gaan staan – dat klinkt wat drastisch, maar na afloop bent u heerlijk los.

De Cağaloğlu Hamam

De Cağaloğlu Hamam

De mooiste hamams

De 2 meest bezochte hamans zijn de Cağaloğlu en Çemberlitaş Hamam, beide in het centrum van de stad. De 18de-eeuwse Cağaloğlu Hamam is het mooiste en bekendste badhuis van Istanbul, waar vele beroemdheden u voor gingen. Cultuur en ontspanning in één. De eveneens prachtige Çemberlitaş Hamam is zelfs nog ouder: deze bestaat al meer dan 400 jaar. Hier kunt u naast het standaard badritueel ook terecht voor aromatherapie, reflexologie en indiase hoofdmassage. Nagenieten kan in het ‘rooftopcafé’ met uitzicht over de stad. Een ideale plek om te ontspannen in deze drukke stad.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen