In het voetspoor van beroemde Zweden

Stockholm heeft veel beroemde zonen en dochters voortgebracht, van filmmaker Ingmar Bergman tot schrijfster Astrid Lindgren en ABBA’s Benny Andersson. Maar Alfred Nobel, August Strindberg en Greta Garbo staan toch met stip op 1. Ze verwierven ieder faam in hun eigen genres en tijdperken, maar lieten ook allemaal hun sporen na in de Zweedse hoofdstad – goed voor een onderhoudend dagje sightseeing.

Kunst & Cultuur
Het graf van Garbo op Skogskyrkogården

Het graf van Garbo op Skogskyrkogården

Greta Garbo: ‘I vant to be alone’

Voor het Greta Garbo-museum moet u naar Högsby, de geboorteplaats van haar moeder, maar er zijn wel sporen van haar te vinden in Stockholm. Bij PUB werkte ze als verkoper; ze speelde haar eerste filmrolletje in een commercial van dit warenhuis. In het Koninklijk Dramatheater stond ze op de bühne. Garbo’s graf is te vinden op begraafplaats Skogskyrkogården, genoteerd op de Werelderfgoedlijst.

Het bureau van August Strindberg

Het bureau van August Strindberg

De Rode Kamer van August Strindberg

August Strindberg was niet de beroemdste, wel de meest illustere schrijver van Zweden. Bezoek het Strindberg-museum, waar zijn appartement al 100 jaar in ere wordt gehouden. De Rode Kamer, vroeger een ontmoetingsplaats van intellectuelen en de locatie van Strindbergs beroemdste roman, is ook nog intact en is te vinden in designhotel Berns. Zijn toneelstukken worden opgevoerd in het door hemzelf opgerichte, piepkleine Intima Teater.

De Gouden Zaal van het stadhuis

De Gouden Zaal van het stadhuis

Het explosieve Stockholm van Alfred Nobel

Het Nobelmuseum is klein, fijn en verrassend modern. In de Gouden Zaal van het stadhuis, te bezoeken op een rondleiding, vindt jaarlijks het Nobelbanket plaats en in restaurant Stadshuskällaren staan álle Nobelmenu’s van 1901 tot nu op de kaart. Vinterviken, de plek waar Nobel een nitroglycerinefabriek oprichtte en dynamiet produceerde, is nu een park. Nobels graf is te vinden op de Norra Begravningsplatsen (Noordelijke Begraafplaats).

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen