Skiën in winterwonderland Zweden

De Zweden zijn misschien wel de meest fervente skiërs ter wereld. Het land heeft dan ook al legio wereldkampioenen geleverd. Zweden telt zo’n 200 skigebieden, van het zuiden (zelfs binnen de stadsgrenzen van Stockholm) tot ver boven de Poolcirkel. De meeste skioorden zijn ingericht voor skiërs, snowboarders en langlaufers. Eén ding is zeker: er ligt sneeuw, heel veel sneeuw.

Wintersport
Romme Alpin, het grootste skioord van Zuid-Zweden

Romme Alpin, het grootste skioord van Zuid-Zweden

Winterpret op 28 pistes: Romme Alpin

Het grootste skigebied van Zweden, dat nog relatief dicht bij de hoofdstad ligt, is Romme Alpin in Dalarna. Zelfs de meest onverschrokken skiërs komen hier aan hun trekken. Op de 2 heuvels zijn 13 liften en 28 pistes te vinden, variërend van genadig groen tot vervaarlijk zwart. Een dag- of weekendtrip vanuit Stockholm kan prima. Of overnacht een keer op de piste, in een minisuite met privésauna in de Ski Lodge. Jaarlijks in maart wordt in Dalarna ’s werelds oudste langlaufmarathon gehouden, de 90 kilometer lange Wasaloop.

Skioord van wereldklasse: Åre

Skioord van wereldklasse: Åre

’s Werelds beste skigebied: Åre

Als het aan de Årenaren ligt, komen de Olympische Winterspelen snel hierheen: 6 keer was het skioord in midden-Zweden in de running, maar het Olympisch vuur kwam er niet. Wel werden hier al eens wereldkampioenschappen gehouden en riep het Britse reisblad ‘Condé Nast Traveller’ Åre uit tot ’s werelds beste skigebied. Er zijn 46 liften en 108 pistes, waarvan 5 zwart en 11 ongeprepareerd. Overnachten kan in een designhotel of een iglo. Åre is het enige Scandinavische skioord waar de après-ski doorgaat tot het ochtendgloren.

Riksgränsen: off-piste en heli-skiën

Riksgränsen: off-piste en heli-skiën

Met stip het koudste skioord: Riksgränsen

Tweehonderd kilometer boven de Poolcirkel ligt Riksgränsen, met 18 geprepareerde en 15 ongeprepareerde pistes. Niet het grootste, wel met stip het koudste skioord van Zweden: de temperatuur duikelt geregeld onder de min 50 graden. De eerste sneeuw valt medio september en smelt pas in juni. Rond de langste dag blijven de pistes langer open, zodat iedereen kan skiën onder de middernachtzon. De reis erheen is prachtig: vanuit Stockholm rijdt de Norrland-trein in een etmaal dwars door winterwonderland naar de voordeur van hotel Riksgränsen, het enige hotel hier.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen