KLM Reisgids

De ufo van Oscar Niemeyer

Rio’s beroemdste gebouw staat niet in Rio, maar aan de overkant, in Niterói – een zelfstandige stad met één topattractie: het Museu de Arte Contemporânea. Het museum, dat lijkt op een ruimteschip, is ontworpen door de Braziliaanse toparchitect Oscar Niemeyer. Het wit van de ufo steekt scherp af tegen de strakblauwe hemel.

Kunst & Cultuur

Het museum zonder kunst

Het Museu de Arte Contemporânea (MAC) opende in 1996. Welke kunstwerken er te zien zijn, vermeldt geen enkele reisgids. Bij gebrek aan een eigen collectie zijn er wisselende tentoonstellingen van betrekkelijk onbekende Braziliaanse kunstenaars. De grote getinte ramen leiden de aandacht al snel van de kunst naar het uitzicht. Dat geeft niks: het gebouw zelf is de oversteek al dubbel en dwars waard. Het MAC is dinsdag tot en met zondag open van 10 tot 18 uur. Per draagvleugelboot bent u vanuit Rio in 10 minuten in Niterói, met de gewone ferry duurt het 20 minuten. Vanaf de ferryterminal kunt u een taxi of een bus pakken naar het MAC. De kustweg leidt via een Portugees fort met een klein strand over een kade vol vissers en langs Ilha de Boa Viagem, een eilandje met een koloniale kapel, een ruïne van een fort en een zandstrandje vol gebronsde Brazilianen. Net daar voorbij komt Oscar Niemeyers ufo in beeld.

Fortaleza de Santa Cruz

Fortaleza de Santa Cruz

Baai en fort

Niterói is bereikbaar per draagvleugelboot of ferry vanuit de veerhaven aan Praça XV de Novembro in Centro. Een kiosk in de haven van Niterói deelt plattegrondjes uit met toeristische informatie onder de titel ‘Niterói in 3 days’. Dat is met wereldstad Rio naast de deur wat optimistisch, maar breng wel een bezoek aan Ilha de Boa Viagem, de beeldschone baai en het 16de-eeuwse Fortaleza de Santa Cruz – in het weekend vaart elk uur een bootje langs die 3 locaties.

Bekijk Reisgids Vanaf EUR 611*

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.