Het grootste carnaval ter wereld

Het carnaval van Rio de Janeiro is wereldberoemd. Dit grote en uitbundige spektakel dat elk jaar 40 dagen voor Pasen begint betekent 5 dagen feest voor de miljoenen Brazilianen en bezoekers, die vanuit de hele wereld speciaal voor dit evenement naar Rio komen. Het carnaval vult de straten met muziek, dans en kleurrijke parades.

Nachtleven & Uitgaan

Muziek en dans

Tijdens het carnaval speelt muziek een belangrijke rol; dansers begeleiden de feestelijke optochten op de klanken van de samba. De oorsprong van deze muziek ligt bij de immigranten die aan het eind van de 19de eeuw naar Rio kwamen. De bloei van de koffieteelt en afschaffing van de slavernij zorgden voor grote migratiestromen. Veel (ex-) slaven uit de deelstaat Bahia vestigden zich in Rio de Janeiro en brachten hun lokale dansen, muziek en gebruiken mee. Later voegen de feestgangers allerlei kleurrijke elementen, zoals de paradewagens en exotische kleding aan het carnaval toe.

Schoolparade in het Sambódrome

Schoolparade in het Sambódrome

Straatbands van Rio

Elke wijk in Rio heeft zijn favoriete straatband(s). De stad kent inmiddels meer dan 300 bands en dat aantal neemt ieder jaar toe. Elke muziekgroep is vertegenwoordigd met sambamuzikanten en –dansers, met zelf gecomponeerde muziek en eigen choreografie. Tijdens het carnaval spelen ze altijd op een vaste locatie in de stad. De bekendste bands uit Rio de Janeiro zijn Cordão do Bola Preta, een traditionele groep die in het centrum optreedt, en de Banda de Ipanema die door de wijk Ipanema door trekt.

Een afgeladen Sambódrome

Een afgeladen Sambódrome

Parade in het Sambódromo

Het hoogtepunt van carnaval in Rio de Janeiro is de parade in het Sambódromo, een stadion dat speciaal voor dit doel is gebouwd. Maandenlang bereiden de sambascholen van Rio de Janeiro hun show voor, waar tussen de 2500 en 5000 deelnemers aan meedoen. Elke school heeft een eigen thema, dat tot in detail wordt uitgewerkt in exotische kostuums. Een jury kent punten toe aan de parades die ’s avonds beginnen en doorgaan tot ’s ochtends vroeg. Uiteindelijk kiest een jury de mooiste wagen én de sambakoningin van het jaar. Kaarten voor dit spektakel zijn te koop, maar wees er vroeg bij want het evenement is razendsnel uitverkocht.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.