IJskoude delicatessen

Welk seizoen het ook is: Italianen zijn gek op hun gelato, oftewel: ijs. De ijskoude traktatie is op bijna elke straathoek te koop. Hoewel er in Italië eigenlijk geen slecht schepijs wordt verkocht, onderscheiden sommige salons zich natuurlijk altijd van anderen. Verrassend: de mooiste gelato is lang niet altijd de beste.

Culinair
Via dei Coronari

Via dei Coronari

Moddergroen pistache-ijs

Een goede graadmeter is pistache-ijs. Goed pistache-ijs heeft door het gebruik van echte pistachenoten een wat moddergroene kleur in plaats van de felgroene tint die vaak in de etalage is te zien. Bij de Gelateria del Teatro bent u in elk geval aan het goede adres. Deze ijssalon zit verstopt in een doodlopend steegje achter de Via dei Coronari. Het is even zoeken, maar wie dit juweeltje eenmaal gevonden heeft, kan zich tegoed doen aan ijs gemaakt van alleen de beste ingrediënten. Stefano Martoculli heeft Gelaterio del Teatro geopend. Deze voormalig patissier zoekt eigenhandig zijn producten bij elkaar, wat resulteert in niet te versmaden gelato. Pistachenoten uit Bronte en citroenen uit Amalfi: niks is hier te gek. Avonturiers kunnen zich naast de standaard smaken ook storten op creaties als ‘Lampone e Salvia’ (framboos en salie) of varianten met ricotta. Stefano is een man met passie en die bevlogenheid proeft u zeker terug als u hier een ijsje besteld.

Vers fruit en chocolade

Bij Come il Latte is het motto: romig, romiger, romigst. Met smaken als ‘caramello al sale’ (gezouten karamel) en ‘mascarpone con biscotti gentillini’ (mascarpone met krokante koekjes) wordt uw honger naar ‘comfort food’ zeker gestild. Maar ook de fruitsmaken zijn niet te versmaden en worden alleen gemaakt met vers fruit uit het seizoen. Om het plaatje compleet te maken wordt er een wafeltje in het ijs gestoken dat eerst overgoten wordt met chocolade. U kunt nog kiezen ook: wit of puur?

Een cremolato bestaat vooral uit fruit

Een cremolato bestaat vooral uit fruit

Cremolato

Behalve gelato is ook ‘cremolato’ erg populair. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zit er in deze koude versnapering geen melk of room. Nee, een cremolato bestaat vooral uit fruit. Met name in Rome en Sicilië is deze delicatesse veelgevraagd. Een van de beste plekken in Rome voor een uitstekende cremolato is Casa del Cremolato. Deze bar ligt in de drukke wijk Trieste en wordt al 40 jaar gerund door de De Angelusfamilie. Het recept is eenvoudig: vers en gerijpt fruit, gemengd met suiker en daarna ingevroren. De perfecte snack op een warme zomerdag!

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.