De wonderen van Vaticaanstad

Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een bezoek aan Vaticaanstad. Met bijna 44 hectare is dit het kleinste landje ter wereld. Het religieuze centrum van de rooms-katholieke kerk is een aparte staat waar iedereen zonder paspoort naar binnen mag. De residentie van de paus trekt jaarlijks miljoenen pelgrims en bezoekers en telt slechts zo’n 800 officiële inwoners.

Kunst & Cultuur
Fresco in de Sixtijnse Kapel

Fresco in de Sixtijnse Kapel

Grootse kunst in de Sixtijnse Kapel

Daar waar nu de Sixtijnse kapel staat, was vroeger de Cappella Maggiore te vinden; de grote kapel. Toen besloten werd deze te slopen, bleef een ruïne met scheve wanden over. In opdracht van paus Sixtus IV werd vervolgens tussen 1473 en 1481 de naar hem vernoemde Sixtijnse kapel gebouwd. De eerste mis werd gehouden tijdens het feest van Maria Hemelvaart, want de Sixtijnse kapel was gewijd aan de maagd Maria. In 1508 kreeg Michelangelo de opdracht om het plafond opnieuw te beschilderen. Zijn schildering bestaat uit meer dan 300 figuren, het bekendste onderdeel is ‘De schepping’. Michelangelo was ook verantwoordelijk voor de schildering boven het altaar, ‘Het laatste oordeel’.

Grafstuk in het Vaticaanse Necropolis

Grafstuk in het Vaticaanse Necropolis

Tour door het Vaticaanse necropolis

Wie het Vaticaan eens van een andere kant wil bekijken kan mee met de zogenaamde ‘Scavi-tour’, die naar de Necropolis onder de Sint-Pieter leidt. Hier is het graf van Sint-Pieter te vinden. Zijn rustplaats werd bij toeval ontdekt, toen een graf voor een andere paus werd uitgraven. Een bezoek aan de ‘Scavi’ kan voor gelovigen erg fascinerend zijn omdat het hen heel dicht bij het begin van het Christendom brengt. Naast dat van Sint-Pieter zelf zijn hier graven te vinden die 2000 jaar lang nagenoeg onaangetast zijn gebleven – en dat is zelfs voor het eeuwenoude Rome uitzonderlijk.

De Vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen

Vaticaanse tuinen

Ook een rondleiding door de Vaticaanse tuinen behoort tot de mogelijkheden. Deze tuinen bestrijken met 23 hectare meer dan de helft van Vaticaanstad en zijn te vinden achter de Sint-Pietersbasiliek, pal achter het Vaticaan museum. In de tuinen is buiten de begroeiing een scala aan fonteinen, monumenten en gebouwen te bewonderen, waarvan sommige dateren uit de 9de eeuw. De rondleidingen zijn erg populair, dus een paar dagen van tevoren reserveren is aan te raden.

Michelangelo’s ‘Pietà’

Michelangelo’s ‘Pietà’

De hoofdkerk van Rome

De Sint-Pietersbasiliek ligt aan het beroemde Sint-Pietersplein bij Vaticaanstad. De basiliek is niet alleen de hoofdkerk van Rome, maar ook de eerste van de 7 pelgrimskerken die in de stad te vinden zijn. De oorspronkelijke Sint-Pietersbasiliek stamde uit 324 na Christus, maar die heeft het niet gered.  Architect Bramante ging in 1506 van start met de bouw van de tweede basiliek, die in 1626 werd voltooid. De meeste versiering in de kerk zijn gemaakt door Gian Lorenzo Bernini. Onder het middenschip van de basiliek bevindt zich de crypte met praalgraven waar maar liefst 148 pausen werden bijgezet. Vlak voor het verlaten van de basiliek kan nog een blik worden geworden op Michelangelo’s meesterwerk ‘Pietà’.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen