Het scheepskerkhof van Aruba

Onder de waterspiegel rond Aruba schuilt een waarachtig scheepskerkhof. Sommige schepen zijn getorpedeerd, anderen vergaan in een storm. Tegenwoordig wordt er zelfs af en toe eentje expres afgezonken. Waarom? Omdat zo’n wrak niet alleen voor vissen een feestje is, maar ook voor duikers en snorkelaars: avontuurlijk duiken tussen het zeeleven, met een beetje geschiedenis op de koop toe.

Watersport
Zwem naar binnen door de grote ramen

Zwem naar binnen door de grote ramen

Het Spookschip van Aruba

Toen Duitsland Nederland binnenviel aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, werd het Duitse vrachtschip de SS Antilla voor de kust van Aruba tot zinken gebracht. Om het niet te hoeven opgeven aan de vijand, stak de bemanning het zinkende schip in brand. Tegenwoordig staat het bekend als het Spookschip van Aruba. Het is een van de grootste wrakken in de Cariben. Erg diep ligt het 122 meter lange schip niet en de stroming eromheen is zwak. Dat maakt het geschikt voor duikers van alle niveaus.

Jane Cocaine

Op een diepte van 27 meter ten westen van het Barcadera-rif ligt het wrak van de Jane. Dit Venezolaans vrachtschip van 75 meter was gebouwd om cement te vervoeren, maar werd betrapt met een lading cocaïne. In 1988 is de Jane gezonken en daarna hebben veel soorten koraal zich op en om het schip gevestigd. Barracuda’s voelen zich hier thuis, net als groene morenen, mantaroggen en een groot aantal andere kleurrijke vissen. Ervaren duikers kunnen de enorme vrachtruimtes bezoeken.

De YS-11 van Aruba Airlines

De YS-11 van Aruba Airlines

Vliegtuigwrak

Bij Renaissance Island, een langgerekt eiland vlakbij Oranjestad, rust een passagiersvliegtuig onder het wateroppervlak. Deze YS-11 van Japans fabricaat maakte ooit deel uit van de vloot van Aruba Airlines – het logo is nog zichtbaar. Het is zo gepositioneerd dat het lijkt te willen opstijgen vanaf de zeebodem, op 27 meter diepte. De cockpit is nog intact en het is mogelijk om door het vliegtuig heen te zwemmen.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen worden getoond in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Boekingskosten van EUR 10 zijn niet inclusief, en er kan een toeslag voor betaling in rekening worden gebracht. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.