Het Joodse verleden van Josefov

In het hart van Praag, aan de oevers van de Moldau, ligt Josefov. Deze Joodse buurt herbergt een luisterrijke geschiedenis en vormt het decor voor veel verhalen van de schrijver Franz Kafka, die deze wijk zijn thuis noemde. Neem de tijd voor een wandeling door de geplaveide straten en maak kennis met de cultuur, architectuur en de verhalen van de Praagse Joden.

Kunst & Cultuur

Wandelen door de Joodse geschiedenis

Aan de chique straat Pařížská staat de beroemde Oud-Nieuw Synagoge, de oudste synagoge van Europa. Dit geloofshuis stamt uit 1280 en is nog altijd in gebruik. Het grillige metselwerk aan de gevel is een typisch voorbeeld van de vroeggotische stijl. Ook binnen prijken nog originele ornamenten, zoals de sierlijke smeedijzeren kroonluchters. Een bijzonder detail is de rode vlag met goudgestikte Davidster die aan de westelijke pilaar prijkt. Keizer Ferdinand III schonk deze aan de Praagse Joden aan het eind van de 17de eeuw. Naast de Oud-Nieuw Synagoge staat het elegante Joodse Raadhuis uit 1586. Net als veel andere bouwwerken in Josefov werd het raadhuis gebouwd in opdracht van Mordechai Maisel, een van de rijkste mannen in het 16de-eeuwse Praag. Heel opmerkelijk zijn de twee uurwerken op de gevel: het bovenste heeft een Romeinse nummering, maar het onderste een Hebreeuwse, waarbij de wijzers ‘tegen de klok in’ draaien. Tussen 11.30 en 14.00 uur is het koosjere restaurant van het raadhuis geopend voor de lunch, een aanrader voor wie wil proeven van de authentieke Joods-Tsjechische keuken. Aan de overkant van de straat ligt de Oude Joodse Begraafplaats, die van 1478 tot 1786 in gebruik is geweest. Duizenden grafzerken staan hier zo dicht op elkaar dat de één tegen de ander lijkt te leunen. Deze mysterieuze plek spreekt boekdelen over de Joodse geschiedenis in Praag. Waarschijnlijk rusten hier de lichamen van wel honderdduizend Joden. Omdat het de Joden verboden was de begraafplaats uit te breiden, zijn de graven in 12 lagen gestapeld. Het beroemdste graf is dat van Jehoeda ben Betsalel Löw, ook bekend als de Maharal van Praag.

Het standbeeld van Franz Kafka

Het standbeeld van Franz Kafka

De thuisplek van Franz Kafka

Franz Kafka (1883-1924) bracht het grootste gedeelte van zijn leven door in Josefov. De familie Kafka woonde op Dušní nr. 27; enkele meters verderop herinnert een bijzonder bronzen standbeeld aan deze beroemde auteur. De maker van het beeld, Jaroslav Róna, heeft het korte verhaal ‘Beschrijving van een gevecht’ willen uitbeelden, waarin een vriendschappelijk gesprek tussen de verteller en een kennis uitmondt in een ruzie. Het verhaal van Kafka speelt zich grotendeels af aan de oevers van de Moldau. Op de schouders van de mysterieuze hoofdloze zwarte figuur is de schrijver zelf te herkennen.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen