Pracht en praal: de Praagse Burcht

De monumentale Praagse Burcht uit 880 is het grootste kasteelcomplex ter wereld en de bekendste attractie van de stad. In dit geheel van paleizen en kerken hebben door de eeuwen heen talloze koningen residentie gehouden. Tegenwoordig is het de thuisbasis van Milos Zeman, de president van Tsjechië.

Kunst & Cultuur

Prachtige kerken

Een van de eyecatchers binnen de muren van de Burcht is de Sint-Vituskathedraal. De hoge, slanke torens zijn tot in de wijde omtrek te zien en zijn een prachtig voorbeeld van gotiek. Het kostte maar liefst 600 jaar om de bouw te voltooien; pas in 1929 was het middenschip klaar. Aan het plein achter de Sint-Vituskathedraal ligt de Sint Jorisbasiliek, die in 921 werd gesticht. Het Sint-Jorisklooster, dat grenst aan de basiliek, was het eerste Benedictijnerklooster in de Tsjechische regio Bohemen. De kerk werd meerdere malen gedeeltelijk verwoest door brand en verenigt daardoor een diverse mix aan bouwstijlen.

Wachter voor het paleis

Wachter voor het paleis

Te paard de trap af

Het oude koninklijke paleis is een van de oudste delen van de Praagse Burcht. Oorspronkelijk was het paleis van hout, maar in 1142 is deze constructie vervangen door een stenen bouwwerk. De Vladislavsky sal, de gotische zaal, is het meest opvallend. Deze werd in 1502 voltooid en vormde eeuwenlang het schitterende decor voor de inhuldigingen van koningen en koninginnen. Met een lengte van 62 meter en een breedte van 16 meter is dit de grootste ridderzaal van Europa. Het is goed voor te stellen dat de vorsten hier met paard en al via de trap de ruimte betraden, iets wat hier vroeger heel gebruikelijk was. De verkiezingen van de Tsjechische presidenten vinden hier nog altijd plaats. In de gotische kelders onder het paleis vindt u een tentoonstelling over de historie van dit prachtige gebouw. Met behulp van gedetailleerde schaalmodellen worden de verschillende stadia van de ontwikkeling van het paleis in beeld gebracht.

De burchttuinen zijn prachtig

De burchttuinen zijn prachtig

De Burchttuinen

De tuinen, grasvelden, bloemenvelden en fonteinen die de Praagse Burcht omsluiten zijn een lust voor het oog. Niet alleen vanwege hun schoonheid, maar ook dankzij het geweldige uitzicht op de burcht. Er zijn verschillende tuinen met ieder een eigen ambiance; van de Koninklijke Tuinen tot de Zuidelijke Tuinen en de Tuin op de Wallen. Vooral de Koninklijke Tuinen (ten noordoosten van het koninklijk paleis) bieden een prachtig zicht op Praag en de Moldau. In tegenstelling tot de drukte in de Praagse Burcht is het in de tuinen juist opvallend rustig. Ze zijn bovendien vrij toegankelijk.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen