De heilige wijngaarden van St. Wenceslaus

Genieten van een uitgebreid diner in een prachtig decor, met een goed glas wijn bij de hand. In Praag zijn alle elementen voor een lange, romantische avond aanwezig. De plek bij uitstek voor een intiem onderonsje is tussen de wijnranken op de heuvel van de Praagse burcht.

Romantiek

Dineren in Villa Richter

Het elegante zomerhuis Villa Richter uit 1836 is niet moeilijk te vinden. Het staat midden in de wijngaarden. Vanwege de hoge ligging heeft u hier een panoramisch uitzicht over zowel de oude binnenstad van Praag als Malá Strana. Op de parterre van de villa bevindt zich restaurant Terra met een terras op het zuiden. Het is geen toeval dat de naam refereert aan het Latijnse woord voor ‘land’; de keuken tovert klassieke Tsjechische gerechten van lokale ingrediënten om tot moderne culinaire hoogstandjes. Restaurant Piano Nobile zit op de eerste verdieping van de villa. Hier laten de chef-koks zich inspireren door de culinaire tradities van de landen onder de voormalige Habsburgmonarchie. Het is heerlijk zitten in de smaakvol ingerichte serre, of ’s zomers op het terras. Hier geniet u van smaken uit Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, of Kroatië – het zijn exclusieve gerechten die met de grootste zorg zijn bereid. Neem bijvoorbeeld goulash met Svíčková-biefstuk of een stevige aardappelsoep in broodkom. De wijnkelder telt maar liefst 2.500 flessen, zowel Tsjechische als internationale wijnen.

Goddelijke wijngaarden

De wijngaard heeft twee ingangen: één bevindt zich tegenover de entree van het kasteel, de ander is vanaf de Oude Burchttrappen te bereiken. De geschiedenis van de wijnranken op de burchtheuvel gaat meer dan 1.000 jaar terug. De legende wil dat ze zijn aangelegd door Sint Wenceslaus, de patroonheilige van de Tsjechen. Dit was een bijzonder vrome man met een passie voor de eucharistie; hij zou de wijnranken hebben aangelegd om zelf de miswijn te kunnen bereiden. Daarom spreken de Pragers ook wel over de ‘goddelijke wijngaarden’. Ter ere van Wenceslaus’ 1.100ste verjaardag in 2005 is er grondig gerenoveerd; nu groeien er pinot noir- en rieslingdruiven.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen