De allure van het Gouden Straatje

Tegen de Praagse Burcht aan ligt de ‘Zlatá ulicka’, oftewel het Gouden Straatje. Het straatje is genoemd naar de alchemisten die hier zouden zijn ondergebracht door keizer Rudolf II. Hij gaf hen de opdracht te zoeken naar een stof die metaal in goud kon veranderen. In werkelijkheid is de historie echter iets minder excentriek: in dit pittoreske steegje werden in de 16de eeuw 11 piepkleine huizen gebouwd als onderkomen voor de kasteelwachten.

Kunst & Cultuur
Oude woning van schrijver Franz Kafka

Oude woning van schrijver Franz Kafka

Een straat vol grote namen

Het verhaal gaat dat Kafka hier zijn beste werken schreef, waaronder ‘Het Slot’. In zijn voormalige huis is nu een Kafka-boekenwinkel met een klein museum gevestigd. In de andere huisjes zijn vooral souvenirwinkels te vinden die ambachtelijke producten verkopen. Voor bewoning zijn ze nauwelijks meer geschikt; een volwassene kan er amper rechtop staan. Ook een andere schrijver woonde in het Gouden Straatje: Nobel prijswinnaar Jaroslav Seifert. En op nummer 14 woonde waarzegster Madame de Thebes. Middels kaarten voorspelde zij menigeen de toekomst maar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd zij opgepakt door de gestapo omdat ze voorspelt zou hebben dat Adolf Hitler spoedig zou sterven.

Gouden gloed in de avonduren

Gouden gloed in de avonduren

Het Gouden Straatje in goudgeel licht

’s Avonds of in de schemer is het Gouden Straatje bijna nog mooier dan overdag: . De sfeervolle avondverlichting voorziet de kleine huisjes van een goudgele goed die het geheel nog sprookjesachtiger maakt. Wilt u het straatje vanuit een ander perspectief zien? Beklim dan de trap op nummer 24 om de verdedigingswal te bezoeken. Hier worden harnassen, houten schilden en lansen tentoongesteld. Ook is er een martelkamer met oude folterwerktuigen te bezoeken.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen